O φάρος Lady Elliot, Αυστραλία

Ο φάρος Lady Elliot βρίσκεται στη δυτική πλευρά του μεγάλου κοραλλιογενή υφάλου Lad Elliot  και   
είναι σημαντικός 
καθώς είναι ο τρίτος που  κατασκευάστηκε
στο Κουίνσλαντ, Αυστραλία, μετά τον διαχωρισμό του από την Νέα Νότια Ουαλία.

Ο πρώτος φάρος που κατασκευάστηκε στο νησί ήταν το 1866 και ήταν και ο πρώτος που κατασκευάστηκε σε ανοικτή θάλασσα, στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. Ήταν ένας προσωρινός φάρος  που εγκαταστάθηκε σε έναν ψηλό ιστό, ο οποίος επιβίωσε μέχρις ότου καταστράφηκε από έναν κυκλώνα έξι χρόνια αργότερα, το 1871.
Το 1872 έγιναν σχέδια για ένα νέο φάρο. Την καλύτερη προσφορά έδωσαν οι αδελφοί John και Jacob Rooney από το Maryborough, οι οποίοι επίσης είχαν κτίσει το Sandy Cape Light, το Cowan Point Light και άλλους. Ο δεύτερος φάρος ιδρύθηκε το 1873. Ο φάρος αυτός που βρίσκεται τώρα στον κατάλογο της Εθνικής Κληρονομιάς, είναι κατασκευασμένος από ξύλο, με επένδυση από χυτοσίδηρο. 

Κατασκευάστηκε στην Αγγλία και μεταφέρθηκε στο νησί σε τεμάχια. Έχει ύψος 15 μέτρα και φωτίζει περίπου 30 χιλιόμετρα  στην θάλασσα. Χρησιμοποιήθηκε συνεχώς μέχρι το 1995, αλλά λόγω των δέντρων Casuarina που φυτεύτηκαν από τον Don Adams το 1969 και αναπτύχθηκαν με την πάροδο των ετών, το φως κρύφτηκε. 



Ένας νέος φάρος κατασκευάστηκε από την Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (AMSA) και ο παλιός φάρος έκλεισε. Ο νέος φάρος έχει σε μεγάλο βαθμό την αρχική του μορφή. Έχει στρογγυλή όψη και κωνικό σχήμα. Έχει ύψος 21 μέτρα  και οι έξι φωτεινές ακτίνες του φωτίζουν σε απόσταση 40 χιλιομέτρων στη θάλασσα. Είναι ηλιακός, πλήρως αυτοματοποιημένος, αυτόνομος και λειτουργεί συνεχώς.
    MyPhotoPics