Κράταιγος ο θεραπευτικός

Ο κράταιγος (Crataegus), επίσης γνωστός ως Τρικοκκιά, Μουρζιά, Ξανθή Τσαπουρνιά, Μονόγυνος, Ξαγκαθιά, κλπ., είναι γένος της τάξης των ροδωδών που περιλαμβάνει περί τα 200 
είδη. Είναι θάμνος ή δέντρο με ύψος 5 με 15 μέτρα, κοινός κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο. Τα διάφορα ονόματα που διαθέτει πολλές φορές περιγράφουν το είδος 

Ορισμένα από τα είδη του Κράταιγου και ιδίως εκείνα που
φύονται στις παραμεσόγειες περιοχές, όπως για παράδειγμα το είδος Κράταιγος ο Αζαρόλος ή Μοσφιλιά, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην ξηρασία.



Τα περισσότερα είδη είναι δέντρα ή θάμνοι ακανθοφόροι, ορισμένα είδη χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά φυτά άλλα και για τον εμβολιασμό οπωροφόρων όπως η αχλαδιά ή η μουσμουλιά.
Περιλαμβάνει περί τα 200 είδη. Στην Ελλάδα απαντούν τα είδη Κράταιγος ο ανατολικός, θάμνος ή δέντρο φυλλοβόλο που φύεται σε ορεινές περιοχές, Κράταιγος ο λείος, δέντρο ή θάμνος μετρίου μεγέθους, φυλλοβόλο, με βραδεία ανάπτυξη, ανθεκτικό στην ξηρασία. Απαντά σε άγονες περιοχές κυρίως υπό τη μορφή θάμνου και χρησιμεύει στον εμβολιασμό της αχλαδιάς και της μουσμουλιάς. 
Κράταιγος ο πυκνόλοβος θάμνος φυλλοβόλος που φύεται σε ορεινές κυρίως περιοχές, Κράταιγος ο Αζαρόλος η γνωστή κουδουμηλιά, φυλλοβόλο δέντρο μέτριου μεγέθους, άριστο για εμβολιασμό αχλαδιών και μουσμουλιών, ανθεκτικό στην ξηρασία. Απαντά κυρίως στην Κρήτη και στην Κύπρο όπου είναι γνωστό με την ονομασία μοσφιλιά. Φτάνει τα δέκα μέτρα στο ύψος και έχει στρογγυλή κόμη και τραχύ αυλακωτό φλοιό. 


Τα κλαδιά φέρουν ισχυρά αγκάθια μήκους 1 έως 3 εκατοστά και έχουν πυκνό τρίχωμα. Τα φύλλα είναι κατ'εναλλαγή, λοβωτά ή σφηνοειδή με τρεις έως πέντε λοβούς, χνοώδη ή γυμνά.




Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, λευκά, με έντονο άρωμα, φέρουν πέντε πέταλα και σέπαλα και είναι τοποθετημένα ανά 10-20 στις κορυφές των κλαδιών. Ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. 


Οι καρποί του (τσιάτσια) είναι ωοειδείς,  έχουν κόκκινο χρώμα και χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως τονωτικά του κυκλοφορικού συστήματος. Υπάρχουν και είδη με κίτρινους, ασπριδερούς ή μαύρους καρπούς. Πολλαπλασιάζεται με σπέρματα και μοσχεύματα.
    MyPhotoPics