Οι καταρράκτες Mocona, Αργεντινή

Οι καταρράκτες Mocona θεωρούνται μοναδικοί γιατί δεν ακολουθούν την κανονική προς τα κάτω και προς τα εμπρός ροή που έχουν όλοι οι καταρράκτες. Αντιθέτως, εκτείνονται
κατά μήκος του ποταμού με το νερό να χύνεται από την μια πλευρά του σε ένα φαράγγι. Με μήκος 3 χλμ., είναι οι μοναδικοί καταρράκτες στον κόσμο που τρέχουν παράλληλα με τον ποταμό και όχι κάθετα.
Είναι επίσης γνωστοί ως Yucumã και βρίσκονται στον ποταμό Ουρουγουάη, στην επαρχία Misiones της Αργεντινής. Δεδομένου ότι ο ποταμός Ουρουγουάης λειτουργεί ως φυσικό σύνορο μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας, αυτό το μοναδικό γεωλογικό χαρακτηριστικό μοιράζεται και στις δύο χώρες. Το όνομα Moconá σημαίνει "να καταπιεί τα πάντα" στη γλώσσα Guarani και χρησιμοποιείται κυρίως στην Αργεντινή. Yucumã σημαίνει "η μεγάλη πτώση" και είναι δημοφιλής στη Βραζιλία.

Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του ποταμού Ουρουγουάη είναι ότι υπάρχει ένα στενό υποθαλάσσιο φαράγγι στον πυθμένα του. Πιστεύεται ότι σχηματίστηκε κατά την εποχή των παγετώνων, όταν το κλίμα ήταν ξηρότερο και το ποτάμι ήταν στενότερο, έχει βάθος πάνω από 100 μέτρα και είναι ορατό μόνο σε δύο μέρη, ένα από τα οποία είναι τα καταρράκτες Moconá.
Ανάλογα με τον όγκο του νερού που διέρχεται από τον ποταμό Ουρουγουάη, το ύψος των πτώσεων κυμαίνεται από πέντε έως επτά μέτρα, όπως επίσης και το πλάτος (μήκος) του εξαρτάται από τον όγκο του νερού και κυμαίνεται από 1.800 έως 3.000 μέτρα.
Η περιοχή που βρίσκονται οι καταρράκτες θεωρείται εθνικό πάρκο, όπου έχουν εγκατασταθεί αμέτρητα καταλύματα που προσφέρουν στους επισκέπτες θαλάσσιες δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, εξορμήσεις με κανό, καγιάκ και σαφάρι κατά μήκος του ποταμού και στους κολπίσκους γύρω από αυτόν τον υγρότοπο.
    MyPhotoPics