Jade vine

Το φυτό Strongylodon macrobotrys (jade vine) είναι ένα ενδημικό των τροπικών δασών των Φιλιππίνων. Τα άνθη του έχουν το χρώμα του νεφρίτη και κρέμονται σε τσαμπιά μήκους έως και 90 εκ. Κάθε άνθος έχει έως 7,5 εκ. μήκος και το σχήμα τους θυμίζει γαμψά νύχια ή και δαγκάνες αστακού. Στη χώρα καταγωγής τους, τις Φιλιππίνες, το φυτό επικονιάζεται από νυχτερίδες.

Είναι ένα αειθαλές φυτό που βγάζει άνθη σε ζεύγη κι έχουν παχιά ξυλώδη κοτσάνια με διάμετρο 2.5 εκ. ή περισσότερο. Το συνολικό μήκος του φυτού συνήθως φτάνει ή και ξεπερνά τα 21 μέτρα. Τα φύλλα του είναι τριπλά, δηλαδή από ένα κοτσάνι φυτρώνουν τρία διαφορετικά στενόμακρα φύλλα που το καθένα έχει μήκος περίπου 7.5-12.5 εκ., με το μεσαίο φύλλο πάντα μεγαλύτερο. 


Την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού το Strongylodon macrobotrys βγάζει γαλαζοπράσινα άνθη μήκους 7.5-12.5 εκ., που κρέμονται σχηματίζοντας μεγάλα τσαμπιά μήκους 1.5μ. ή περισσότερο. Η ανθοφορία του είναι πραγματικά καταπληκτική. 


Οι καρποί που ακολουθούν και περιέχουν τους σπόρους είναι κυλινδρικοί και μοιάζουν με μεγάλα μπιζέλια, μήκους περίπου 15 εκ. 
Το πρασινογάλαζο χρώμα των λουλουδιών του jade vine (Strongylodon macrobotrys) είναι σχεδόν μοναδικό στο βασίλειο των φυτών.

Καλλιεργείται στην Χαβάη για τα άνθη του που χρησιμοποιούνται στις γιρλάντες. Η κοινή του ονομασία είναι jade vine, αμπελονεφρίτης, σε ελεύθερη μετάφραση, λόγω του χρώματος των λουλουδιών που μοιάζουν με το ορυκτό νεφρίτης. 

Στην φύση επικονιάζεται από νυχτερίδες. Οι νυχτερίδες κρέμονται ανάποδα για να πιούν το νέκταρ και το φυτό αφήνει μ' αυτόν τον τρόπο γύρη στα κεφάλια τους. Το επόμενο φυτό συλλέγει γύρη από το προηγούμενο που επισκέφθηκε η νυχτερίδα και αφήνει τη δική του στο κεφάλι της για να μεταφερθεί με τη σειρά του αλλού. Είναι άψογο παράδειγμα συνεξέλιξης: το φυτό και η νυχτερίδα έχουν εξελιχθεί έτσι που να συνεργάζονται τέλεια μεταξύ τους.
    MyPhotoPics