Friesian Horse (φυλή αλόγων)

Το Φριζικό άλογο ή Χάρντραφερ αναγνωρίζεται πλέον ως ένα από τα πρώτα βασιλικά άλογα της Ευρώπης. Το όνομα Χάρντραφερ σημαίνει "καλός τροχαστής". Είναι μία από τις πιο παλιές και πιο εξημερωμένες ράτσες αλόγων στην Ευρώπη. 
Προέλευσή του είναι η επαρχία  Friesland στην Βόρεια
Ολλανδία. Το ύψος του κυμαίνεται από: 1,51-1,62μ. και η διάταξη του σώματός του είναι άψογη. Το χρώμα των Φριζικών αλόγων είναι πάντοτε στιλπνό μαύρο. Κάθε είδους σημάδι απαγορεύεται. 
Τα επίθετα που περιγράφουν τα Φριζικά άλογα με τον καλύτερο τρόπο είναι: ήρεμοι, ζωηροί και πρόθυμοι εργάτες. Είναι ακόμη πιστά και ευαίσθητα. Έχουν περήφανο κι ευγενικό παράστημα. Eίναι όμορφα άλογα έλξης άμαξας με πλούσια χαίτη και ουρά που δεν κόβονται ποτέ και πολλές φορές το μήκος τους φτάνει στο έδαφος. 

Τόσο η χαίτη όσο και η ουρά είναι κυματιστές. Το κεφάλι είναι κομψό, τοποθετημένο σε μακρύ, ευθυτενή και τοξωτό λαιμό, ενώ τα ακρώμια δεν είναι ευδιάκριτα. Τα πόδια είναι σχετικά κοντά, αλλά γερά, με πλούσιο τρίχωμα και έντονα υποκνήμια. Οι οπλές είναι μπλε χρώματος. Τα άλογα αυτής της ράτσας κινούνται υπερήφανα.
Τα Φριζικά άλογα εμφανίζονται συχνά ζεμένα σε φριζικού τύπου άμαξες με υψηλές ρόδες. Στην Ολλανδία συνηθίζεται ο οδηγός και οι επιβαίνοντες να είναι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές. Τα Φριζικά είναι επίσης πρώτης ποιότητας άλογα ιππασίας με σαφή κλίση στην ιππική δεξιοτεχνία και μεγάλη φήμη ως εκπαιδευτικά άλογα στην ανώτατη σχολή ιππασίας. 
Το ταλέντο του πηγάζει από την εξυπνάδα του, την επιθυμία του για μάθηση και την αμεσότητά του στην εκτέλεση. Ο ευχάριστος χαρακτήρας του και η ευγένειά του το έχουν μετατρέψει και σε ένα πολύ καλό άλογο για αγώνες, αλλά και για ψυχαγωγία. Είναι αδύνατον να μην κλέψει την παράσταση κατά τον τροχασμό του (γρήγορος βηματισμός), λόγω υψηλής κίνησης του γονάτου του. 
Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται επί 3.000 και πλέον χρόνια. Οι Ρωμαίοι εκτίμησαν πολύ αυτά τα άλογα και τα είχαν μαζί τους κατά την εισβολή τους στη Βρετανία, ενώ κατά τον Μεσαίωνα χρησιμοποιούνταν ευρέως ως άλογα πολέμου. Κατά τον 17o αιώνα, διασταυρώθηκαν με Ανδαλουσιανά για να παράγουν έναν τύπο αλόγου τροχασμού. Το 1879 δημιουργήθηκε το γενεαλογικό βιβλίο Φριζικών. Έτσι κατάφεραν να διασώσουν την ράτσα.
    MyPhotoPics