Ναός Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας, Πελοπόννησος, Ελλάς

Βορειοδυτικά της Ανδρούσας, Πελοπόννησος, Ελλάς και σε μικρή απόσταση από το χωριό  Καλογερόρραχη, μέσα σε έναν ελαιώνα, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Ζωοδόχου Πηγής που είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο. Υπάρχει βέβαια και μια εκδοχή που λέει ότι είναι αφιερωμένος στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία.
Ο Ναός αυτός είναι κτίσμα στο τέλος του 12ου μ.Χ. αιώνα, "εγγεγραμμένος σταυροειδής δικιόνιος στηρίζων τον τρούλλον του δυτικώς εις δύο μαρμαρίνους κίονας και ανατολικώς εις δύο τοίχους, οι οποίοι φέρουν τον τρούλλον εγγύτερον προς το Άγιον Βήμα". 


Το καμπαναριό θεωρείται φράγκικο μιας και είναι μεταγενέστερο (13ος αι.). Ο ναός αποτελούσε κατά πάσα πιθανότητα καθολικό μεγαλύτερης μονής και η ονομασία Σαμαρίνα οφείλεται μάλλον σε παραφθορά του λατινικού Santa Maria.

Στο εσωτερικό της σώζονται μοναδικές τοιχογραφίες με χαρακτηριστικότερες τις παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Πλατυτέρα στην κεντρική κόγχη του Αγίου Βήματος, που έγινε με πρότυπο τη μνημειώδη ψηφιδωτή Πλατυτέρα της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, και κάτω απ' αυτή ο υπέροχος Επιτάφιος της Σαμαρίνας, που παριστάνει το Χριστό εξηπλωμένον επί τεταμένης λευκής σινδόνος.
Μεγάλης σπουδαιότητας είναι το μαρμάρινο τέμπλο και τα δύο προσκυνητάρια που μαρτυρούν την τεχνική δεινότητα των καλλιτεχνών της εποχής. Θεωρείται και όχι τυχαία ένα από τα ωραιότερα και το πιο καλοδιατηρημένο βυζαντινό μνημείο ολόκληρης της Πελοποννήσου. Ήταν από την ίδρυσή της γυναικείο μοναστήρι, είναι χωρίς μοναχές από αιώνες και αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Βουλκάνου και εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.
    MyPhotoPics