Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica

Οι αρχαίες λίθινες σφαίρες οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή Diquis Delta της Costa Rica αποτελούν ένα από τα πολλά άλυτα μυστήρια της αρχαιολογίας από την δεκαετία του
1930 έως και τις ημέρες μας. Μετά από ανασκαφές που έγιναν την δεκαετία του 1930 , ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες λίθινες σφαίρες που η διάμετρός τους κυμαίνεται από μερικά εκατοστά έως και 2 μέτρα. Κάποιες από αυτές ξεπερνούν σε βάρος τους 16 τόνους.
Έχουν καταμετρηθεί συνολικά 300 σφαίρες και είναι κατασκευασμένες από γρανοδιορίτη,  ένα πέτρωμα που υπάρχει στο βουνό Talamanca, το οποίο όμως απέχει 80 χιλιόμετρα από την τοποθεσία που βρίσκονται οι σφαίρες. Μετά την ανακάλυψή τους άρχισε να μεταδίδεται η φήμη, ότι οι σφαίρες αυτές κρύβουν στο εσωτερικό τους διάφορα κοσμήματα και πετράδια, με αποτέλεσμα αρκετές να καταστραφούν από τους εργάτες.
Έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο από την Doris Stone, η οποία το 1943 έγραψε άρθρο για αυτές και το δημοσίευσε μαζί με φωτογραφίες στα πιο έγκυρα περιοδικά. Στη συνέχεια μετά από τυχαία συνάντησή της με τον Dr. Samuel Lothrop του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τον ενημέρωσε για τις σφαίρες και μετά από μελέτες που έκανε ο ίδιος, έφερε στο φως αρκετά μεγάλο αριθμό από αυτές. 
Η πρώτη επίσημη έκθεση παγκοσμίως έγινε το 1963 από τον
ίδιο με τίτλο "οι Παράξενες Πέτρες του Diquis στην Costa Rica. Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica." Οι σφαίρες φαίνεται πως κατασκευάστηκαν μεταξύ του 200 π.Χ. και 1600 μ.Χ. από τους αυτόχθονες κατοίκους της Κόστα Ρίκα.  Ο λόγος όμως για τον οποίο δημιουργήθηκαν, παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες που έγιναν, εικάζεται ότι είχαν αστρονομική σημασία, αφού βρέθηκαν ανά ομάδες, συχνά σε σχηματισμό τριγώνου ή τετραγώνου, ή σε μακριές σειρές προσανατολισμένες προς το βορρά, το νότο ή προς συγκεκριμένα σημεία του ορίζοντα, τα οποία πιθανόν αντιστοιχούσαν στη θέση του ήλιου σε διάφορες περιόδους του έτους.
Ενδέχεται, επίσης, τα άστρα να είχαν θρησκευτική σημασία για τους αρχαίους κατοίκους της Κόστα Ρίκα και να ήθελαν να αναπαραστήσουν με τις σφαίρες τον έναστρο ουρανό. Ίσως αυτό να εξηγεί και τα διαφορετικά μεγέθη των σφαιρών, με το μέγεθος μιας σφαίρας να αναλογεί στη φωτεινότητα ενός άστρου. Οι "μυστηριώδεις" τεράστιες σφαιρικές πέτρες προστατεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO, και χαρακτηρίζονται ως κληρονομιά της ανθρωπότητας.

    MyPhotoPics