Φάρος Cabo da Roca, Πορτογαλία

Ο φάρος Cabo da Roca είναι ένας φάρος που βρίσκεται 165 μέτρα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, στο δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Βρίσκεται στην πολιτεία Colares, στο δήμο Sintra, Πορτογαλία, σε ένα ακρωτήριο που ξεκινά από τον ωκεανό και που αποτελείται από ογκόλιθους γρανίτη και είναι διάσπαρτο με ασβεστόλιθους. Άρχισε να λειτουργεί το 1772. 
Υπό την επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού Gaudêncio
Fontana το 1843, ο φάρος ανανεώθηκε με μια νέα πλατφόρμα περιστροφής, αποτελούμενη από δεκαέξι λαμπτήρες Argand με παραβολικούς ανακλαστήρες. Το 1897 αντικαταστάθηκε με"ηλεκτρικό" φάρο και με ένα σύστημα που περιλάμβανε εφεδρική λάμπα πετρελαίου. 
Το 1917 κατασκευάστηκε ένα κτίριο για την παραγωγή του ακετυλενίου που είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία ενός νέου συστήματος λαμπτήρων. 
Το 1980 το ηλεκτρικό δίκτυο έφθασε στην περιοχή και έγινε εγκατάσταση ηλεκτρικής σειρήνας το 1982. Μέχρι το 1990, ο φάρος ήταν αυτοματοποιημένος. Το 2000, η ηλεκτρική σειρήνα έπαψε να λειτουργεί και το επόμενο έτος το ασύρματο σύστημα απενεργοποιήθηκε.
Οι συνεχείς ισχυροί άνεμοι σημαίνουν ότι η ζωή των φυτών είναι χαμηλή και μπορεί να αναπτυχθεί μόνο ότι αναπτύσσεται κάτω από υψηλές συνθήκες αλατότητας. Το πιο σημαντικό φυτό είναι το Sour Fig (χοντρόφυλλο μπούζι), το οποίο είναι ένα μη αυτόχθονο φυτό προς την Πορτογαλία, αλλά έγινε ένα χωροκατακτητικό είδος, πνιγμένο από τοπικά φυτά, πριν από 3 περίπου δεκαετίες.
Το ακρωτήριο Cabo da Roca της Πορτογαλίας χαρακτηρίζεται από ένα πέτρινο μνημείο με ένα σταυρό πάνω. Η επιγραφή στο πλάι του μνημείου είναι ένα απόσπασμα του διάσημου πορτογάλου ποιητή Luis Camoes (1524-1580) που χαρακτήρισε την περιοχή ως "όπου τελειώνει η γη και αρχίζει η θάλασσα".
    MyPhotoPics