Γλυσίνα

Η Γλυσίνα (Wisteria sinensis) είναι ένα αναρριχητικό, φυλλοβόλο φυτό, γρήγορης ανάπτυξης που μπορεί να αναρριχηθεί ακόμα και σε ύψος 30 μέτρων. Εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα εντυπωσιακά τσαμπιά με μοβ - μπλε άνθη σπανιότερα λευκά ή ροζ, που βγάζει κάθε άνοιξη γύρω στον Απρίλιο και κοντά στο Πάσχα. 


Δεν αγαπά τα ασβεστώδη εδάφη, προτιμά ηλιόλουστα ή ελάχιστα σκιερά σημεία, είναι όμως ανθεκτική στο ψύχος και αναπτύσσεται ιδανικά σε πέργκολες.



Τα άνθη έχουν ένα λεπτό άρωμα που όμως είναι αντιληπτό μόνο από κοντά, και βγαίνουν πρώτα αυτά και μετά ακολουθούν τα νέα φύλλα. Το θέαμα είναι άκρως εντυπωσιακό ιδίως σε μεγάλης ηλικίας φυτά που έχουν απλωθεί σε μεγάλη επιφάνεια. Μόλις τελειώσει η ανθοφορία, η Γλυσίνα αν έχει διαμορφωθεί σαν κρεβατίνα προσφέρει ίσκιο και δροσιά το καλοκαίρι.
Η πιο συνηθισμένη ποικιλία είναι η sinensis που κατάγεται από την Κίνα ενώ υπάρχει και η ποικιλία floribunda που κατάγεται από την Ιαπωνία και έχει παρόμοια εμφάνιση με την sinensis, με το παράδοξο (αν και επιστημονικά εξηγήσιμο) φαινόμενο οι βλαστοί της Κινέζικης Γλυσίνας να τυλίγονται στα υποστυλώματα με την φορά των δεικτών του ρολογιού ενώ η Γιαπωνέζικη με αντίθετη φορά.
Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι φυτεύουν Γλυσίνες είναι ότι ανθίζουν δύσκολα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες γι' αυτό και υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης. Καλό είναι να αγοράζονται Γλυσίνες όσο το δυνατόν πιο μεγάλες σε ηλικία και να έχουν ανθίσει τουλάχιστον μια φορά. Μην προσπαθήσετε να αποκτήσετε Γλυσίνα από σπόρο γιατί (αν και φυτρώνουν σχετικά εύκολα) δεν θα δείτε άνθη παρά μόνο αφού περάσουν 20 χρόνια!
    MyPhotoPics