Στα Μαορί ονομάζεται "Ρακιούρα", Νέα Ζηλανδία

Το Νησί Στιούαρτ ή Ρακιούρα στα Μαορί, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Νέα Ζηλανδία. Βρίσκεται 30 χλμ.  νοτίως του Νοτίου Νησιού, και χωρίζεται από την 
ηπειρωτική χώρα με τον Ισθμό Φοβό. Πρόκειται για ένα νησί που είναι κυρίως Εθνικό Πάρκο. 

Ο μόνιμος πληθυσμός του είναι μικρότερος από 400
ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στην μοναδική πόλη του νησιού, το Όμπαν, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή, στον κόλπο Halfmoon.
Ο Τζέιμς Κουκ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε το νησί, αλλά νόμιζε πως ήταν προσαρτημένο στο Νότιο Νησί και έτσι το ονόμασε το 1770 Νότιο Ακρωτήρι. Το συνθετικό Στιούαρτ στο σημερινό όνομα του νησιού οφείλεται στον Καπετάνιο Γουίλλιαμ Στιούαρτ, έναν φωκοθήρα και φαλαινοθήρα ο οποίος το 1809 ήταν ο πρώτος που χαρτογράφησε με ακρίβεια το νησί.
Το πιο γνωστό όνομα στα Μαορί είναι Ρακιούρα. Συνήθως
μεταφράζεται ως Λαμπροί Ουρανοί, πιθανότατα αφορά στα ηλιοβασιλέματα για τα οποία το Νησί Στιούαρτ είναι διάσημο ή για το Νότιο Σέλας, που είναι φαινόμενο νότιων γεωγραφικών πλατών.
Το νησί έχει έκταση 1.746 χλμ². Στα  βόρεια το νησί κυριαρχείται από την βαλτώδη κοιλάδα του Ποταμού Φρεσγουότερ. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι το Βουνό Ανγκλέμ, κοντά στην βόρεια ακτή, με ύψος 979 μέτρα. Το νότιο μισό του νησιού είναι πιο ομοιόμορφα κυματιστό, εξυψωμένο με μια κορυφογραμμή που διατρέχει νότια από την κοιλάδα του Ποταμού Ρακεαχούα.

Ο Κόλπος Μέισον, στη δυτική πλευρά του νησιού, είναι μια
μακριά αμμώδης παραλία σε ένα νησί όπου οι παραλίες είναι συνήθως πιο απότομες. Μια υπόθεση είναι πως ο Κόλπος δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα μιας μετεωρικής σύγκρουσης στη Θάλασσα της Τασμανίας. Γύρω από τις ακτές του Νησιού Στιούαρτ βρίσκονται τρία μεγάλα και πολυάριθμα μικρά νησιά.


Πάνω από το 80% του νησιού προστατεύεται ως Εθνικό Πάρκο Ρακιούρα, το νεώτερο εθνικό πάρκο της Νέας Ζηλανδίας. Ορισμένες από τις ακτές του Rakiura είναι χώροι αναπαραγωγής για τους πιγκουίνους με τα κίτρινα μάτια.

    MyPhotoPics