Αμορφόφαλους Τίτανουμ

Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Amorphophallus titanum, Αμορφόφαλους Τίτανουμ και σημαίνει άμορφος φαλλός. Το όνομά του προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά
(άμορφος, χωρίς μορφή, σφάλμα + φαλλός και τιτάνιο, "γίγαντας"). Είναι αυτοφυές στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και ανακαλύφθηκε το 1878 από τον δόκτορα Odoardo Beccari στα τροπικά δάση της περιοχής. 
Θεωρείται το σπανιότερο και το θεαματικότερο λουλούδι στον κόσμο, μπορεί στο φυσικό του περιβάλλον να φτάσει τα 3,5 μέτρα ύψος! Ο βλαστός με το φύλλωμα από ένα ενήλικο φυτό μπορούν να φτάσουν τα 6 μέτρα ύψος και τα 4,5 μέτρα διάμετρο! 
Το λουλούδι-«πτώμα» όπως ονομάζεται  έχει πάρει το όνομά του από τη μυρωδιά που αναδύει, η οποία μοιάζει με την οσμή σάρκας σε αποσύνθεση (για να προσελκύει έντομα για γονιμοποίηση).
Αναπτύσσεται σε ανοίγματα στα τροπικά δάση σε λόφους ασβεστόλιθου. Ωστόσο, καλλιεργείται σε βοτανικούς κήπους και από ιδιώτες συλλέκτες σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει και στον Βοτανικό Κήπο της Μελβούρνης όπου συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Ανθίζει κάθε εφτά χρόνια και το άνθος διατηρείται μόλις τρεις μέρες!
Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, η άκρη του λουλουδιού έχει περίπου την θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, η οποία βοηθά το άρωμα να εξατμιστεί. Αυτή η θερμότητα πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στην ψευδαίσθηση που προσελκύει έντομα που τρώει.
Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά λουλούδια αναπτύσσονται στην ίδια ταξιανθία. Τα θηλυκά λουλούδια ανοίγουν πρώτα, μία ή δύο ημέρες μετά ανοίγουν και τα αρσενικά λουλούδια. Αυτό συνήθως εμποδίζει το λουλούδι να αυτο-γονιμοποιείται. 

Μετά το θάνατο του λουλουδιού, ένα μόνο φύλλο, το οποίο φτάνει στο μέγεθος ενός μικρού δέντρου, μεγαλώνει από τον υπόγειο βολβό. Κάθε χρόνο, το παλιό φύλλο πεθαίνει και ένα νέο μεγαλώνει στη θέση του. 

Ο βολβός του είναι ο μεγαλύτερος γνωστός, τυπικά ζυγίζει περίπου 50 κιλά. Το 2006, ένας βολβός στον Βοτανικό Κήπο της Βόννης της Γερμανίας καταγράφηκε στα 117 κιλά και ένα άλλο που αναπτύχθηκε στο Gilford, New Hampshire από τον Dr. Louis Ricciardiello το 2010 ζύγιζε 138 κιλά. 

Ωστόσο, το σημερινό ρεκόρ το κατέχουν βολβοί που καλλιεργούνται στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου, βάρους 153,9 κιλών μετά από 7 χρόνια ανάπτυξης από αρχικό βολβό μεγέθους πορτοκαλιού.
                MyPhotoPics