Το “μετέωρο της Ηπείρου“, Ελλάς

Η ιερά μονή Αγίου Μηνά βρίσκεται στο ορεινό χωριό Κόκκινο Λιθάρι Φιλιατών, Ελλάς, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από την Ηγουμενίτσα, ΒΑ των Φιλιατών σε υψόμετρο 420 μέτρων
χτισμένη πάνω σε βράχο σε περίοπτη θέση και περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση. Αποκαλείται από πολλούς και όχι άδικα ως το “μετέωρο της Ηπείρου“.
Υπάρχουν πολλοί θρύλοι που διατηρήθηκαν από γενεά σε γενεά ως τις ημέρες μας όσον αφορά στην ίδρυση του Ναού. Λέγεται πως η αρχική ονομασία του χωριού ήταν "Εικονολιθάρι", επειδή κάποτε βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Μηνά επάνω στον βράχο, όπου κατόπιν κτίστηκε ο ναός.


Άλλες αναφορές εμφανίζουν όλον τον τόπο γύρω από τον Άγιο Μηνά να βούλιαξε και ο βράχος να έμεινε μόνος να ορθώνεται, με τον ναό ανέπαφο στην κορυφή του.


Μια τρίτη εκδοχή λέει ότι ο βράχος που βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Μηνά, βρισκόταν σε υψηλότερο σημείο. Κάποτε αποκολλήθηκε από την αρχική του θέση και ως εκ θαύματος στάθηκε στο μέρος όπου είναι τώρα, με τα κτίσματα επάνω του, χωρίς να πάθουν τίποτε.
Το Μετόχι του Αγίου Μηνά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά προσκυνήματα του Θεσπρωτικού χώρου με πολλούς προσκυνητές και επισκέπτες καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, κυρίως κατά την θερινή περίοδο και ιδιαίτερα στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Μηνά.

MyPhotopics