Η μπλε τρύπα της Santa Rosa, ΗΠΑ

Η μπλε τρύπα της Santa Rosa είναι μια κυκλική πισίνα με σχήμα καμπάνας, με εξαιρετική διαύγεια νερού, ανατολικάτης Santa Rosa του Νέου Μεξικού που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στις ΗΠΑ για καταδύσεις και προπόνηση SCUBA. 
Είναι ένα αρτεσιανό πηγάδι που κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως
εκκολαπτήριο ιχθύων στη δεκαετία του 1960 αλλά αργότερα τέθηκε υπό τον έλεγχο της πόλης της Santa Rosa και από τότε μετατράπηκε σε δημοφιλές εκπαιδευτικό κέντρο καταδύσεων της Southwest.  
Από γεωλογική άποψη, η μπλε τρύπα είναι ένα φαινόμενο. Δημιουργήθηκε σύμφωνα με εκτιμήσεις πριν 100.000 έως 300.000 χρόνια από τη δράση διάβρωσης από το νερό τόσο από τις υπόγειες πηγές όσο και από τις βροχές, στις λεκάνες απορροής και τα επιφανειακά ύδατα.

Είναι ένα διαυγές μπλε  νερό με σταθερή θερμοκρασία 17° C
και σταθερή εισροή 3.000 αμερικανικών γαλονιών ανά λεπτό. Η δεξαμενή τροφοδοτείται από μια υπόγεια παροχή νερού η οποία συνδέεται χωρίς αμφιβολία με γεμάτα από νερό σπήλαια, που ανανεώνει το νερό πλήρως κάθε έξι ώρες. Ενώ η επιφάνεια έχει διάμετρο μόνο 24 μέτρα, στο κάτω μέρος επεκτείνεται σε διάμετρο 40 μέτρων. 

Στο κάτω μέρος, περίπου στα 24 μέτρα βάθος, υπάρχει μια μεταλλική σχάρα για να εμποδίσει τους δύτες να πηγαίνουν μακρύτερα στο λαβύρινθο των σπηλαίων που βρίσκεται κάτω από αυτό. Το 1976, δύο μαθητές πέθαναν εξερευνώντας το "άγνωστο" μέσα στα υπόγεια σπήλαια του βυθού.
    MyPhotoPics