Λιμνοθάλασσα Jokulsarlon, Ισλανδία

Στη νοτιοανατολική Ισλανδία, θα βρείτε μια λιμνοθάλασσα παγετώνων γεμάτη με παγόβουνα. Αυτή η
λιμνοθάλασσα  πάγου έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή 
αξιοθέατα της Ισλανδίας λόγω της εκπληκτικής ομορφιάς της. Η λιμνοθάλασσα ονομάζεται Jokulsarlon, ή "Glacier's-River-Lagoon".
Έχει μέγιστο βάθος 248 μέτρα και είναι η βαθύτερη λίμνη της
Ισλανδίας. Το εμβαδόν της επιφάνειάς της είναι 18 km². Τα παγόβουνα στο Jokulsarlon αποτελούνται από πάγο ηλικίας άνω των 1.000 ετών. Η λιμνοθάλασσα συνδέεται με τον ωκεανό και ως εκ τούτου αποτελείται από ένα μείγμα θάλασσας και γλυκού νερού που προκαλεί το μοναδικό της χρώμα.
Μπορείτε να δείτε γκρι φώκιες κατά την διάρκεια όλου του χρόνου που βρίσκονται πάνω σε παγόβουνα ή μαζεύονται κατά κοπάδια στην επιφάνεια της λίμνης για να πιάσουν ψάρια που εισέρχονται στην λιμνοθάλασσα λόγω παλίρροιας.

Το Jokulsarlon βρίσκεται νότια του Vatnajokull, του
μεγαλύτερου παγετώνα της Ευρώπης. Το Vatnajokull και η γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Jokulsarlon, συνθέτουν το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Ισλανδίας και το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στην Ευρώπη, μετά τον Yugid Va στη Ρωσία.

Τα παγόβουνα που ξεκολλάνε από τον παγετώνα και πέφτουν στη λιμνοθάλασσα, λιώνουν σιγά-σιγά και παρασύρονται στη θάλασσα. Εκεί φαίνονται να έχουν δύο αποχρώσεις: γαλακτώδες λευκό και φωτεινό μπλε και αυτό οφείλεται στον αέρα που παγιδεύεται μέσα στον πάγο και είναι μια αλληλεπίδραση φωτός και κρυστάλλων πάγου. 
Με τα κύματα του Βόρειου Ατλαντικού, βγαίνουν στην μαύρη παραλία που ονομάζεται Breiοamerkursandur. Αυτή η μαύρη έκταση άμμου,  καλύπτεται πάντα από ημιδιαφανή, συμπαγή γλυπτά πάγου που λάμπουν στον ήλιο, σαν διαμάντια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Breiοamerkursandur αποκαλείται Diamond Beach.


Πολλές κινηματογραφικές ταινίες έχουν γυριστεί στην Ισλανδία και τα παγωμένα τοπία του Jokulsarlon έχουν προσελκύσει πολλούς κινηματογραφιστές.
    MyPhotoPics