Κρητικός έβενος, Ελλάς

O Ebenus cretica είναι ένα πανέμορφο ενδημικό φυτό της νήσου Κρήτης, Ελλάς. Το συναντάμε με    πολλές τοπικές ονομασίες όπως: Πλουμί, Κοκκαλιά, 
Αλιματσά,
Αρχοντόξυλο, Γουλαστράκι, Πουλιά, Κατσούλα, Ψευδέβενο, Αρχοντόξυλο και Κουνελόφυτο. Είναι πολυετής μικρός, βαθύριζος αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο.
Τα φύλλα του είναι σύνθετα με τρία ή πέντε 
φυλλάρια λογχοειδή ασημόχρωμα, τα άνθη του είναι ταξιανθίες σε βαθύ ρόδινο χρώμα, έχει ριζικό σύστημα πολύ βαθύ, από τα πλέον βαθύρριζα φυτά, και φυτρώνει σε βραχώδεις, πετρώδεις και άλλες άγονες πλαγιές της Κρήτης, εκεί που δεν μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν κανένα άλλο φυτό. Προτιμά τα ασβεστώδη εδάφη. 
Ευδοκιμεί στα πλέον άγονα και φτωχά εδάφη λόγω του ριζικού συστήματος που αναπτύσσει. Δεν θέλει νερό, είναι πολύ ανθεκτικό, δεν προσβάλλεται από ασθένειες, δεν θέλει σχεδόν καμία περιποίηση, ενώ διατηρεί το φύλλωμά του σε άριστη κατάσταση όλο το χρόνο. 



Τα άνθη του είναι πανέμορφα , έχουν χρώμα ροζ και ανθίζουν  Απρίλιο - Ιούνιο και η ανθοφορία του διαρκεί περίπου 1 μήνα. Όταν ανθίζει κυριολεκτικά βάφει ολόκληρες πλαγιές και χωράφια. 

Είναι ένα από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά στην Κρήτη, και καλύπτει μεγάλες εκτάσεις. Είναι νεκταρογόνο, θαμνώδες φυτό, πολυετές, αυτοφυές και αντέχει στα ξηροθερμικά κλίματα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή με παραφυάδες. 



Εχθροί του είναι τα φυτοφάγα ζώα. 
Φυτρώνει 
σε μεγάλους πληθυσμούς, σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα, κυρίως στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου και πολύ λιγότερο στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.



Το 1978 τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν μια αναμνηστική σειρά για την Ελληνική χλωρίδα βασισμένη σε αντιπροσωπευτικά ενδημικά είδη της και σε ζωγραφική δημιουργία της Νίκης Γουλανδρή, γνωστής για την τεχνική της στην αποτύπωση βοτανικών ειδών αλλά με ιδιαίτερη επιστημονική ακρίβεια και καλλιτεχνική αρτιότητα. Ένα από αυτά ήταν ο κρητικός έβενος.

    MyPhotoPics