Το νησί Lady Elliot, Αυστραλία

Το νησί Lady Elliot είναι η νοτιότερη κοραλλιογενής ακτή του Μεγάλου Κοραλλιογενή ύφαλου της Αυστραλίας, του
μεγαλύτερου
κοραλλιογενή ύφαλου στον κόσμο. Βρίσκεται 46 ναυτικά μίλια (85 χλμ.) βορειοανατολικά του Bundaberg και καλύπτει έκταση περίπου 450 στρεμμάτων. 


Είναι ένα μικρό οικολογικό θέρετρο και έχει ένα αεροδρόμιο, το οποίο εξυπηρετείται καθημερινά με πτήσεις από το Bundaberg, το Hervey Bay, το Brisbane και την Gold Coast. 


Είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις καταδύσεις και την κολύμβηση με αναπνευστήρα, καθώς η τοποθεσία του, μακριά από το νότιο άκρο του Μεγάλου Κοραλλιογενή ύφαλου, έχει εξαιρετική διαύγεια νερού.


Τα νερά που περιβάλλουν το νησί είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θαλάσσια ζωή, λόγω της ολικής απαγόρευσης της αλιείας ή της ανάληψης οτιδήποτε από τα γύρω ύδατα. Τα σαλάχια είναι άφθονα γιατί προσελκύονται από το πλαγκτόν γύρω από το νησί. 




Ο carpetshark (ένα είδος σχετικά μικρού καρχαρία των ρηχών νερών) παρατηρείται συχνά στα νερά του νησιού. 


Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ένας από τους σημαντικότερους οικότοπους θαλάσσιας χελώνας στον κόσμο, με το νησί Lady Elliot να αποτελεί βασικό μέρος αυτού του οικοτόπου. 






Κάθε χρόνο, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, οι πράσινες χελώνες και οι loggerhead χελώνες καταλήγουν στην ίδια παραλία στην οποία γεννήθηκαν πριν από 50 χρόνια. 
Φτιάχνουν μέχρι και εννέα φωλιές στο νησί Lady Elliot κάθε
εποχή, εναποθέτοντας 80 έως 120 αυγά για να εκκολαφθούν σκεπασμένα με την άμμο. Περίπου οκτώ έως δώδεκα εβδομάδες αργότερα, οι νεαροί νεοσσοί εγκαταλείπουν τις φωλιές τους και κατευθύνονται προς τον ωκεανό (Ιανουάριος-Απρίλιος).

Έχει μια από τις μεγαλύτερες ποικιλίες θαλάσσιων πτηνών από οποιοδήποτε νησί του Μεγάλου Barrier Reef.  Είναι ένας παράδεισος για πάνω από πενήντα είδη τροπικών θαλάσσιων πτηνών. 





Πάνω από 100.000 πουλιά φωλιάζουν στο νησί Lady Elliot
κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αναπαραγωγής.


    MyPhotoPics