Κρίθμον το παράλιον, κοινώς κρίταμο

Crithmum maritimum, κρίθμον το παράλιον, κοινώς κρίταμο. Πολυετές φυτό, θάμνος, τα φύλλα του είναι παχιά, λογχοειδή και στιλπνά, ανήκει στην
ταξιανθία σκιάδιο το σύνθετο, κεντρικός μίσχος στο άκρο του οποίου φύονται πολλές ταξιανθίες τύπου σκιαδίου και το άνθος του είναι κίτρινο. 
Φυτρώνει συνήθως σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδος. Το  χρώμα των βλαστών και των φύλλων είναι κυανοπράσινο. Τα άνθη  είναι κιτρινοπράσινα που βγαίνουν σε σκιάδια με 8-36 ακτίνες. Έχει πολύ στιλπνά φύλλα και υπόλευκα, παχιά σαν της γλιστρίδας αλλά πιο επιμήκη και λογχοειδή, με αλμυρή γεύση.
Είναι  γνωστό φυτό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι του έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι' αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν "κρίθμον" που σημαίνει κριθάρι. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το Κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ότι πρέπει για μια ωραία σαλάτα. 
Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη. Χρησιμοποιούνται στις σαλάτες. Επίσης, βλαστοί και άνθη τηγανίζονται, βράζονται ή γίνονται ομελέτες. Με το κρίταμο κάνει κανείς πολύ ωραίο αλάτι. Αρκεί να τα αποξηράνει και να τα τρίψει, κρατάνε την αλμύρα και γίνονται φοβερό καρύκευμα.
Έχει πολλές θεραπευτικές δράσεις όπως χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Το αιθέριο έλαιο του είναι πολύ καλό αφροδισιακό. Επίσης το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιό του έχουν και πολλές καλλυντικές ιδιότητες.
    MyPhotoPics