Υποθαλάσσιο σπήλαιο Dos Ojos, Μεξικό

Το Dos Ojos είναι ένα από τα πιο εξαιρετικά και ασυνήθιστα καταδυτικά σημεία στη χερσόνησο του Γιουκατάν. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια συστήματα  σπηλαίων. Το  Dos Ojos ή "δύο μάτια" βρίσκεται λίγο περισσότερο από 17 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Tulum και 50 χλμ. Νότια της πόλης Playa del Carmen, στην ακτή της Καραϊβικής, στην πολιτεία Quintana Roo του Μεξικού.
Ονομάζεται έτσι λόγω των δύο καταβοθρών διαμέτρου 70 μέτρων που συνδέονται με διάδρομο μήκους 400 μέτρων. Υπάρχει περισσότερο φυσικό φως εδώ, έτσι είναι ένα εξαιρετικό μέρος για όλους και η ορατότητα διαμέσου του νερού είναι καταπληκτική. Υπάρχουν περιοχές για κολυμβητές με αναπνευστήρα και για καταδύσεις, να είστε βέβαιος ότι έχετε φέρει ή να νοικιάσετε έναν ισχυρό υποβρύχιο φακό.
Το Dos Ojos είναι η τοποθεσία του βαθύτερου γνωστού περάσματος υποθαλάσσιου σπηλαίου σε βάθος 118 μέτρων. Το όλο σύστημα σπηλαίου έχει μήκος τουλάχιστον 61 χλμ. Η θερμοκρασία του νερού είναι ιδανική για κολύμβηση σε σταθερή θερμοκρασία 24-25 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο.

Η εξερεύνηση του Dos Ojos ξεκίνησε το 1986 και δεν σταμάτησε ποτέ από τότε. Η τεκμηριωμένη υποθαλάσσια έκταση του σπηλαίου είναι τουλάχιστον 61 χλμ. Το Dos Ojos έχει παραμείνει στα 10 κορυφαία υποβρύχια συστήματα σπηλαίων στον κόσμο. 


Το Dos Ojos περιέχει το βαθύτερο γνωστό πέρασμα του σπηλαίου στο Quintana Roo, με βάθος 118 μέτρα, που βρίσκεται στο The Cenote Pit. Υπάρχουν μερικές ποικιλίες ψαριών που ζουν στο σπήλαιο και δύο είδη γαρίδων γλυκού νερού.
    MyPhotoPics