Το ορυχείο άλατος στο Hallstatt, Αυστρία

Παρά το γεγονός ότι το Hallstatt στην Αυστρία ήταν προσβάσιμο μόνο με τα πόδια και με τη βάρκα μέχρι το 1890  υπήρξε ένας σημαντικός τόπος ανθρώπινης
δραστηριότητας για πάνω από 7000 χρόνια. Ο λόγος, το αλάτι. Το αλάτι εσυλλέγετο τουλάχιστον από το 6000 π.Χ., και πιθανότατα πολύ νωρίτερα. Το ορυχείο άλατος στο Hallstatt ήταν ενεργό από την Εποχή του Χαλκού, των Ελλήνων, των Ρωμαίων, του Μεσαίωνα και του σύγχρονου κόσμου. Είναι το παλαιότερο στον κόσμο.
Το Hallstatt, μαζί με άλλα ορυχεία άλατος, βοήθησαν να γίνει εξαιρετικά πλούσια η περιοχή της Αυστρίας Dachstein-Hallstattersee. Ως μέθοδος για την διακίνηση του πολύτιμου αλατιού, πριν από 400 χρόνια δημιουργήθηκε ένας αγωγός από 13.000 δέντρα, κοίλος εσωτερικά. Ο ξύλινος αγωγός παρέμεινε σε χρήση μέχρι πρόσφατα.
Το 1734 ένα αρχαίο πτώμα ανακαλύφθηκε μουμιοποιημένο στο αλάτι. Το σώμα περιγράφηκε ως "πιεσμένο εντελώς και σφηνωμένο στο βράχο. Τα ενδύματα και τα εργαλεία ήταν περίεργα αλλά καλά συντηρημένα». Το μυστηριώδες αρχαίο πτώμα, σύμφωνα με τα σημερινά έθιμα, μοιάζει με χριστιανική ταφή.
Σε μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων μέσα στην καρδιά του βουνού οι επισκέπτες του αλατορυχείου θα δουν προϊστορικούς τάφους, μια γυάλινη θήκη με οστά ηλικίας 2.500 ετών, κάποιους να κρατάνε αναμένα κεριά και ένα σόου με φώτα. 
Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να γλιστρήσουν μέσα σε ένα ζευγάρι μακριών ξύλινων καναλιών που προφανώς κάποτε χρησιμοποιούνταν από τους ανθρακωρύχους για να περάσουν.
Έχει εμπλουτιστεί με βόλτα τρένου μέσα στο ορυχείο άλατος, που γλιστρά κάτω από τους ιστορικούς αγωγούς αλατιού όπου κατά την διάρκεια της βόλτας, ένα βίντεο υψηλής ακρίβειας, εξηγεί την ιστορία του αλατορυχείου.
Βαθιά στο ορυχείο, η αποκορύφωση της διαδρομής είναι να πας από το ένα επίπεδο στο άλλο με τις μακρυές ξύλινες τσουλήθρες, όπου η μεγαλύτερη είναι 64 μέτρα. Καθώς πλησιάζεις στο κάτω μέρος, μια φωτογραφική μηχανή σε παίρνει φωτογραφία και μια κάμερα μετράει την ταχύτητά σου. Για τους λιγότερο τολμηρούς, υπάρχουν σκάλες δίπλα από τις τσουλήθρες.

Πέρα από το αλατορυχείο, ένα από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα του χωριού είναι η Ευαγγελική Εκκλησία του Χριστού, που χτίστηκε το 1861 και είναι νέο-γοτθικού ρυθμού.

    MyPhotoPics