Gallinula chroropus

H νερόκοτα (Gallinula chroropus) είναι ένα μικρομεσαίου μεγέθους πτηνό, όμως από τα μεγαλόσωμα είδη της οικογένειας των πουλάδων, με μήκος σώματος μέχρι και 35 εκατοστά, άνοιγμα φτερών μέχρι και 55 εκατοστά και βάρος μέχρι και 420 γραμμάρια. Είναι σκουρόχρωμο πουλί με κοντή ουρά, μεγάλα, μακριά πράσινα πόδια και μακριά δάκτυλα.

Το φτέρωμά της είναι γκριζόμαυρο με το ραχιαίο τμήμα να έχει καφετιές αποχρώσεις, ενώ στα πλευρά του σώματος υπάρχει λευκή γραμμή. Το μέτωπο και το ράμφος της είναι κόκκινο με κίτρινο στην άκρη που μοιάζει με λειρί.


Πρόκειται για αμφίβιο πουλί που μετακινείται με την ίδια ευκολία τόσο στη στεριά όσο και στο υγρό στοιχείο. Κατοικεί σε λίμνες, ποταμούς, έλη, αρδευτικά κανάλια, λιμνοθάλασσες όπου και αναπαράγεται.



Είναι σχετικά δειλό ζώο και κρύβεται στην παρόχθια βλάστηση αλλά όταν νοιώσει ασφάλεια κολυμπάει ακάλυπτο στο νερό ή τριγυρνά στο γρασίδι κοντά στις όχθες. Έχει καλή πτητική ικανότητα και τρέφεται με καρπούς, ρίζες, χορτάρι, σπόρους, φρούτα αλλά και έντομα, σκουλήκια, αράχνες, προνύμφες, ακόμα και αυγά.


Το αρσενικό αναλαμβάνει να χτίσει τη φωλιά, ενώ το θηλυκό φέρνει τα απαραίτητα υλικά. Τρεις με πέντε μέρες χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η φωλιά. Τα μικρά πουλάκια μετά την εκκόλαψή τους μένουν στη φωλιά τους και οι γονείς αναλαμβάνουν την διατροφή τους. 

Πολύ γρήγορα αρχίζουν να τσιμπολογούν και μόνα τους αλλά οι γονείς συνεχίζουν να τα τρέφουν για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Τα μικρά της πρώτης ετήσιας γέννας βοηθούν τους γονείς τους δίνοντας τροφή στα πουλάκια της δεύτερης γέννας.
    MyPhotoPics