Αλπακά

Το Αλπακά, Lama pacos, είναι μηρυκαστικό ζώο της οικογένειας των καμηλιδών, της τάξης των αρτιοδακτύλων.  Έχει ύψος περίπου 90 εκ. στο ακρώμιο, μήκος περίπου 1,5 μ. και συνήθως ζυγίζουν μεταξύ 48-84 κιλών. Έχει μακρύ και απαλό τρίχωμα. Από το τρίχωμα του αλπακά υφαίνονται υφάσματα και βελούδα, τα οποία είναι γνωστά με την ίδια ονομασία.
Τα θηλαστικά αυτά ζουν σε αγέλες στις ορεινές περιοχές 
του Περού, της Χιλής και της Βολιβίας, όπου έχουν εξημερωθεί από τα αρχαία χρόνια. Είναι παρόμοιο και συχνά συγχέεται με το λάμα. Ωστόσο τo αλπακά είναι αισθητά μικρότερο. Τα δύο ζώα είναι στενά συνδεδεμένα και μπορούν να διασταυρωθούν με επιτυχία. 

Δεν εκτρέφονται για ζώα εργασίας, αλλά ειδικά και μόνο για το μαλλί τους.
Το μαλλί του αλπακά χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλεκτών και υφασμάτινων ειδών εκλεκτής ποιότητας, όπως γίνεται και με το μαλλί του προβάτου. 


Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν κουβέρτες, πουλόβερ, καπέλα, γάντια, κασκόλ, μεγάλη ποικιλία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ponchos στη Νότια Αμερική και πουλόβερ, κάλτσες, παλτά και κλινοσκεπάσματα σε άλλα μέρη του κόσμου.
Επικοινωνούν μέσω της γλώσσας του σώματος. Το πιο συνηθισμένο είναι να φτύνουν όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, φοβούνται ή θέλουν να επιβληθούν. Τα αρσενικά είναι πιο επιθετικά από τα θηλυκά και προσπαθούν να αποκτήσουν την κυριαρχία της ομάδας των κοπαδιών τους.  
Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια αρσενικά  ακινητοποιούν το κεφάλι και το λαιμό ενός ασθενέστερου ή προκλητικού αρσενικού για να δείξουν τη δύναμή και την κυριαρχία τους.
Μασούν το φαγητό αναμιγνύοντάς το με το σάλιο τους και στη συνέχεια το καταπίνουν. Τρώνε κυρίως γρασίδι, σανό ή αποξηραμένα χόρτα αλλά μερικοί μπορεί επίσης να χρειαστούν πρόσθετα τρόφιμα με ενέργεια και πρωτεΐνες και κανονικά θα προσπαθήσουν να μασήσουν σχεδόν οτιδήποτε (π.χ. άδειο μπουκάλι). 
Μπορούν να αναπαραχθούν ανά πάσα στιγμή, η περίοδος κύησης διαρκεί κατά μέσο όρο 11,5 μήνες και συνήθως γεννάει ένα μόνο μωρό. Τα δίδυμα είναι σπάνια, συμβαίνει περίπου μόνο μία φορά ανά χίλιες γέννες. Η μέση διάρκεια ζωής ενός αλπακά είναι μεταξύ 15-20 χρόνια και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του είναι 27 χρόνια.
    MyPhotoPics