Baia, η βυθισμένη πόλη, Ιταλία

Στο νότο της Ιταλίας, έξω από τη Νάπολη, βρίσκεται το υποβρύχιο αρχαιολογικό πάρκο της Baia. Λέγεται ότι    το όνομά της, το πήρε από τον σύντροφο στις περιπέτειες του Οδυσσέα και τιμονιέρη του πλοίου του στην Οδύσσεια του Ομήρου, τον Βάιο, του οποίου ο τάφος θεωρείται ότι βρίσκεται στη περιοχή.

Κατά την αρχαιότητα ήταν το πιο γνωστό, κοσμοπολίτικο θέρετρο της αυτοκρατορίας, γνωστό και για τον έκλυτο βίο των επισκεπτών της που ήταν αποκλειστικά οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες και όλη η ελίτ της αρχαίας Ρώμης. 
Νέρωνας, Κικέρων, Ιούλιος Καίσαρας, Καλιγούλας, Κλαύδιος, ήταν κάποιοι από τους αυτοκράτορες που διατηρούσαν εδώ, τις καλοκαιρινές τους κατοικίες. Η περιοχή ήταν γνωστή επίσης για τα ιαματικά της νερά και είχε τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα λουτρά της αυτοκρατορίας.

Με την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, σιγά - σιγά, έχασε
την αίγλη της, δέχτηκε επιθέσεις από επίδοξους κατακτητές, εκκενώθηκε λόγω ελονοσίας το 1500, για να έρθει και η χαριστική βολή, ένας μεγάλος σεισμός που  ισοπέδωσε και βύθισε τη πόλη.

Στα μέσα του 20ου αιώνα η αρχαιολογική υπηρεσία άρχισε να ασχολείται με την βυθισμένη πόλη. Τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα υποβρύχιο αρχαιολογικό πάρκο. 

Επιτρέπεται η ξενάγηση στην βυθισμένη πόλη μόνο μέσω μιας
εξουσιοδοτημένης καταδυτικής εταιρείας, της οποίας το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό κάνει τις ξεναγήσεις. Επίσης υπάρχουν και σκάφη με γυάλινο δάπεδο για ξενάγηση από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πρόκειται, ανεπιφύλακτα, για μια σπουδαία εμπειρία, στην οποία θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε δρόμους, μαγαζιά, πισίνες και λουτρά. Θα βρεθείτε στο Νυμφαίο του Κλαύδιου, και θα εκπλαγείτε πραγματικά με τα καλοδιατηρημένα μωσαϊκά.
    MyPhotoPics