El Torcal, Ισπανία

Το El Torcal είναι ένα φυσικό πάρκο που βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη Antequera και τον 
δήμο    Villanueva de la Concepcion, Ανδαλουσία, Ισπανία. Το κύριο   χαρακτηριστικό του είναι το εντυπωσιακό τοπίο, ένα από τα θαύματα της φύσης, που σχηματίστηκε πριν από 200 περίπου εκατομμύρια χρόνια όταν η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή ήταν ακόμα μια ήπειρος βυθισμένη κάτω από τη Θάλασσα των Τιθίων και η άφθονη πανίδα και χλωρίδα του.
Περπατώντας στο El Torcal είναι σαν να κάνετε ένα ταξίδι στο
παρελθόν, καθώς οι βράχοι είναι το αποτέλεσμα διαδικασιών που έλαβαν χώρα πριν από αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Το τοπίο καταπλήσσει με τις ασβεστολιθικές κατασκευές του που μοιάζουν με μακρινό πλανήτη. 

Για μια περίοδο περίπου 175 εκατομμυρίων ετών, η συσσώρευση της καθίζησης ανθρακικών αλάτων συνεχίστηκε με τεράστιες συσσωρεύσεις κοχυλιών, σκελετών και νεκρών θαλάσσιων ζωών. 

Με την πάροδο του χρόνου αυτά συμπιέστηκαν σε διάφορα επίπεδα σχηματίζοντας τα οριζόντια στρώματα ασβεστόλιθου που βλέπουμε σήμερα και τα οποία, από την υποχώρηση του ύδατος, έχουν διαμορφωθεί από νερό, άνεμο και πάγο.

Αυτή η περιοχή της φύσης είναι γεμάτη με άφθονη βλάστηση και φιλοξενεί πολύτιμη άγρια φύση, όπως χρυσούς αετούς και αλεπούδες. Είναι επίσης ιδανικό για πεζοπορία ή αθλητικές δραστηριότητες όπως ποδηλασία και αναρρίχηση. 


Πεζοπορικά μονοπάτια: υπάρχουν καλά μονοπάτια με
επισημάνσεις, διαφόρων διαστάσεων που είναι ανοιχτά σε όλους. Οι διαδρομές εκτός δρόμου επιτρέπονται μόνο εάν έχουν προηγουμένως εγκριθεί.



Τα απολιθωμένα υπολείμματα ενός αμμωνίτη. Ένα σκληρό θαλάσσιο πλάσμα που ζούσε πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια.
    MyPhotoPics