Roirama, Νότιος Αμερική

Το "επίπεδο" βουνό με τους 56 καταρράκτες και τις 52 λίμνες, γνωστό και ως Roirama Tepui
είναι το ψηλότερο βουνό της Νότιας Αμερικής με υψόμετρο 
2.810 μέτρα. Είναι γνωστό ως "επίπεδο βουνό", αφού δεν έχει κορυφή. 

Είναι το ψηλότερο στην οροσειρά Pacaraima. Οι κάθετες και απότομες πλαγιές του μέσα από τα σύννεφα θυμίζουν προϊστορικά νησιά στον ουρανό. Έτσι το περιγράφουν από το 1956, όταν το ανακάλυψε ο Άγγλος εξερευνητής, σερ Γουόλτερ Ράλεϊ. 
Είναι το σημείο όπου οριοθετούνται τα σύνορα Βενεζουέλας, Βραζιλίας και Γουϊάνας. Οι βουνοκορφές αυτές θεωρούνται από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς της Γης, ηλικίας μεγαλύτερης των δύο δισεκατομμυρίων ετών. Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι της περιοχής ονομάζουν τα επίπεδα αυτά βουνά "tepui" που σημαίνει "το σπίτι των θεών".

Είναι σαν ένα τεράστιο πέτρινο τραπέζι στον ουρανό, η επίπεδη επιφάνεια της κορυφής του έχει πλάτος 31 τετρ. χλμ. Σχεδόν το σύνολο της επιφάνειας του είναι καθαρός ψαμμίτης. Το γυμνό βράχο “ντύνουν” θάμνοι, βρύα και λειχήνες. Υπάρχουν πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας μοναδικά στο οροπέδιο. Σπάνια φυτά βρίσκονται στις πλαγιές του όπως το σπάνιο είδος Heliamphora που ευδοκιμεί στο κλίμα του Roirama.
Το 1884 ο Sir Everard im Thurn, συγγραφέας, εξερευνητής, βοτανολόγος και φωτογράφος, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στο βουνό και από τότε η διαδρομή του, ακολουθείται μέχρι και σήμερα από τους πεζοπόρους. 

Όσοι ανεβαίνουν, το προσεγγίζουν από την πλευρά της Βενεζουέλας κι έχουν απαραιτήτως, οδηγό κάποιον από τους Ινδιάνους Pemon καθώς ξέρουν τα κατατόπια σε ένα μέρος, όπου λόγω της ομίχλης και των ακανόνιστων διαδρομών είναι αρκετά εύκολο να χαθεί κάποιος.

Στο βουνό υπάρχουν 56 καταρράκτες και 52 λίμνες, από τις οποίες η μεγαλύτερη είναι η Gladys. Το ψηλότερο σημείο του βουνού ονομάζεται Maverick Rock και φτάνει τα 2.810 μέτρα. Αυτό όμως που κάνει το βουνό να ξεχωρίζει είναι η επίπεδή του επιφάνεια, κάτι πολύ σπάνιο, που περιβάλλεται από απότομους γκρεμούς που ξεπερνούν τα 400 μέτρα.
    MyPhotoPics