Μνημείο των Ανακαλύψεων, Πορτογαλία

Μνημείο των Ανακαλύψεων - Padrao dos Descobrimentos!
Ανεγέρθηκε το 1960,
στην συνοικία Μπελέμ 
της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, προς τιμήν των  Πορτογάλων θαλασσοπόρων κατά την Εποχή των Ανακαλύψεων και με την ευκαιρία της 500ης επετείου από το θάνατο του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου (1394 – 1460), ο οποίος ξεκίνησε τις θαλάσσιες εξερευνήσεις, χρηματοδοτώντας συστηματικά τις αποστολές.
Χτίστηκε για να γιορτάσει της χρυσή εποχή των εξερευνήσεων της χώρας. Η εποχή των εξερευνήσεων του 15ου και 16ου αιώνα ήταν όταν οι Πορτογάλοι ναυτικοί όργωναν τις θάλασσες του κόσμου και εποίκησαν σε πολλές περιοχές, ειδικά στην Λατινική Αμερική. Βρίσκεται σε μια εκβολή του ποταμού Tagus, στην περιοχή Belem στο σημείο που τα πλοία αναχωρούσαν για τον άγνωστο προορισμό τους. 

Το μνημείο έχει ύψος 52 μέτρα και είναι σχεδιασμένο σε σχήμα καραβέλας από σκυρόδεμα. Φιλοτεχνήθηκε από Πορτογάλους καλλιτέχνες, τον αρχιτέκτονα Cottinelli Tempo και το γλύπτη Leopoldo de Almeida. 



Ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος στέκει στην πλώρη του μνημείου με μία καραβέλα στα χέρια του. Στις δύο πλευρές υπάρχουν 33 πέτρινα αγάλματα των Πορτογάλων εξερευνητών, χαρτογράφων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και ιεραποστόλων, που συνδέονται με την Εποχή των Ανακαλύψεων.
Το πλακόστρωτο δάπεδο, μπροστά στο Μνημείο των Ανακαλύψεων, είναι διακοσμημένο με ένα μωσαϊκό, στο οποίο σχηματίζεται μία τεράστια πυξίδα, δώρο της Νότιας Αφρικής το 1960, που απεικονίζει την πορεία που ακολούθησαν οι θαλασσοπόροι κατά το 15ο και 16ο αιώνα.
Μέσα στο μνημείο, ένας ανελκυστήρας και μερικά σκαλιά
μεταφέρουν τους επισκέπτες στην κορυφή του, με εντυπωσιακή θέα στον ποταμό Τάγο, τον Πύργο του Μπελέμ και το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, που υπάρχει από την Εποχή των Ανακαλύψεων.

Στο ισόγειο του μνημείου φιλοξενούνται εκθέσεις, που σχετίζονται με την ιστορία της Λισαβόνας και την Εποχή των Ανακαλύψεων.
     MyPhotoPics