Ναός - Φάρος, Ουκρανία

Ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό μαργαριτάρι της ακτής της Μαύρης Θάλασσας είναι ο Ναός - Φάρος του Αγίου Νικολάου στο Malorichenske, Ουκρανία. Άρχισε
να κατασκευάζεται τον Ιανουάριο του 2004 και στις 15 Μαΐου 2007 άνοιξε επίσημα. Το όμορφο εκκλησάκι - Φάρος του Αγίου Νικολάου είναι εξήντα μέτρα ψηλό, στέκεται πάνω σε βράχο πενήντα μέτρων στην Μαύρη Θάλασσα και διακοσμείται με υπέροχες αγιογραφίες και ψηφιδωτά.

Ο τρούλος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου έχει το σχήμα μιας επιχρυσωμένης σφαίρας, στο εσωτερικό της οποίας βρίσκεται ο εξοπλισμός του φαροφύλακα, που δίνει μια αχτίδα ελπίδας σε όλους όσοι χάνονται στη θάλασσα.

Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών και εκτός από την ναυτική χρησιμότητά του αποτελεί ένα μνημείο για όλους όσους έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα. Το μνημείο είναι ένα αφιέρωμα στη μνήμη των ναυτικών, των αλιέων και των ταξιδιωτών που υπήρξαν θύματα της θάλασσας.

Παντού μπορείτε να δείτε την εικόνα του σταυρού. Οι προσόψεις του ναού στο πάνω μέρος σχηματίζουν τέσσερις σταυρούς,  βυζαντινά ψηφιδωτά απεικονίζουν αγιογραφίες της Μητέρας του Θεού, του Αγίου Νικολάου της Μύρας και το κάλυμμα της Παναγίας. 

Ο σφαιρικός θόλος της εκκλησίας στέφεται επίσης με ένα σταυρό, όχι όμως απλό, αλλά ισόπλευρο ελληνικό σταυρό. Οι πόρτες του ναού είναι ξυλόγλυπτες αγιογραφίες, άφθονα διακοσμημένες με σταυρούς.
Ο Ναός - Φάρος δεν είναι μόνο ένα θρησκευτικό κτίριο και ένας φάρος, αλλά είναι και μουσείο. Είναι ανοιχτός σε όλους τους επισκέπτες. Πραγματικά αξίζει να το επισκεφθείτε και ίσως είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της περιοχής. Ο αρχιτέκτονας του έργου του ναού είναι ο καλλιτέχνης του λαού της Ουκρανίας, Ανατόλι Γκαϊνταμάκ.
          MyPhotoPics