Ο γέρος του Hoy

Ο "γέρος" του Hoy (The old man of  Hoy) είναι μία στήλη στην θάλασσα ύψους 137 μέτρων στο Hoy, νησί του αρχιπελάγους  Orkney από τη βόρεια ακτή της Σκωτίας. Αποτελείται από παλιά κόκκινη άμμο (ψαμμίτη) και είναι ένας από τους ψηλότερους βράχους στην Βρετανία. Πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε από τη διάβρωση του εδάφους, λόγω ανέμων και δυνατών θαλάσσιων κυμάτων, περίπου το 1750.
Η στήλη αυτή από κόκκινο ψαμμίτη που στηρίζεται σε μια βάση βράχου από βασάλτη, είναι μία από τις ψηλότερες θαλάσσιες στήλες στη Βρετανία. Είναι χωρισμένη από την ηπειρωτική χώρα με ένα διάκενο 60 μέτρων που έχει στρωθεί με θραύσματα βράχων, οι πλευρές της είναι σχεδόν κάθετες και η κορυφή της έχει μόλις λίγα μέτρα πλάτος. Οι σκληρότερες πέτρες δίνουν στις πλευρές μια εικόνα γεμάτη εγκοπές και πλάκες.
Αρχικά η στήλη στηριζότανε σε δύο "πόδια" αλλά στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, μια καταιγίδα κατέστρεψε ένα από τα πόδια αφήνοντάς  την όπως είναι σήμερα. Δυστυχώς όμως η διάβρωση συνεχίζεται.Το 1992, μια ρωγμή 40 μέτρων  εμφανίστηκε στην κορυφή της νότιας όψης, αφήνοντας ένα μεγάλο, προεξέχον τμήμα το οποίο τελικά θα καταρρεύσει. Η φωτογραφία με τα δύο πόδια είναι του Γουίλιαμ Ντάνιελ το 1817.
Ο Γέρος είναι πολύ δημοφιλής στους ορειβάτες και για πρώτη φορά αναρριχήθηκε το 1966 από τους ορειβάτες Chris Bonington , Rusty Baillie και Tom Patey.
    MyPhotoPics