Γκούλντιαν, το "ουράνιο τόξο"

Το γκούλντιαν (gouldian finch, επιστημονική ονομασία Erythrura gouldiae) είναι ένα  είδος σπίνου της κατηγόριας των στρουθιόμορφων και ξεχωρίζει λόγω των χρωμάτων του. Πρώτος περιέγραψε το συγκεκριμένο είδος ο Βρετανός ορνιθολόγος John Gould το 1844. 
Το πολύχρωμο φτέρωμά του χωρίζεται σε ζώνες, εξ ου και ο
χαρακτηρισμός του ως "ουράνιο τόξο". Δυστυχώς αυτό όπως και πολλά άλλα είδη απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς η αναπαραγωγή τους είναι αρκετά δύσκολη. Το είδος τους μειώνεται συνεχώς και δραματικά. 
Δεν είναι πτηνά μεγάλης αντοχής. 
Χρειάζονται σχετικά υψηλή θερμοκρασία το χειμώνα. Αυτά τα πουλιά δεν κελαηδούν συχνά. Το βάρος τους είναι περίπου 16-17 γραμμάρια και το μέγεθός τους 12,7 εκατοστά.  Έχουν δημιουργηθεί πολλές μεταλλάξεις του είδους κατά την εκτροφή τους, που περιλαμβάνουν τα κοκκινοκέφαλα,τα κιτρινοκέφαλα ή πορτοκαλοκέφαλα, τα μαυροκέφαλα, τα πορφυρόστηθα κ.ά.

Κατάγονται από την Αυστραλία. Ζουν σε ανοικτά υποτροπικά
δάση, φωλιάζουν σε αποικίες και τρέφονται κυρίως με σπόρους. Σύμφωνα με τους ζωολόγους, το χρώμα της κεφαλής υποδεικνύει τη προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά κάθε πτηνού του είδους. 
Μια ομάδα επιστημόνων από το John Moores University του Λίβερπουλ διαπίστωσε ότι τα πουλιά με τα κόκκινα κεφάλια παρουσιάζουν επιθετικές τάσεις και όταν είναι πεινασμένα επιτίθενται ακόμα και στα ομοειδή τους, ενώ εκείνα με τα μαύρα κεφάλια είναι περισσότερο τολμηρά και πολλές φορές διακινδυνεύουν τις ζωές τους στη προσπάθεια εύρεσης τροφής. Τα ξανθά δεν έχουν ακόμη εξετασθεί πλήρως.
       MyPhotoPics