Το Μάτι της Σαχάρα, Αφρική

Το Μυστηριώδες Γιγάντιο Μπλε Μάτι της Αφρικής!
Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή  σπειροειδή  σχηματισμό που έχει διάμετρο 50  χιλιομέτρων και για να τον δει κανείς πρέπει
ή να πετάει με αεροπλάνο πάνω από τη Μαυριτανία ή να βρίσκεται σε διαστημόπλοιο. "Το Μάτι της Σαχάρα", που μοιάζει με μάτι ταύρου, είναι μια τεράστια τρύπα στο βράχο και προκαλεί ένα απόκοσμο θέαμα. Είναι ορατό από το διάστημα και αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πληρώματα των διαστημοπλοίων και των διαστημικών σταθμών.
Σχηματίζεται από ομόκεντρους δακτυλίους από διάφορα πετρώματα πολλών χρονικών περιόδων. Τα πιο ανθεκτικά πετρώματα σχηματίζουν τις κορυφογραμμές του. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το «μάτι της Σαχάρα», αυτός ο μεγαλοπρεπής γεωλογικός σχηματισμός εμφανίστηκε πριν από 500 ή 600 εκατομμύρια χρόνια. Μέχρι στιγμής κανένας δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ποια ήταν γενεσιουργός αιτία του. Έτσι υπάρχουν αρκετές θεωρίες.


Αντικρίζοντάς το έχει κανείς την αίσθηση ότι προήλθε από χτύπημα μετεωρίτη, άλλοι πιστεύουν ότι  οφείλεται στη διάβρωση του υπερυψωμένου εδάφους από φυσικά αίτια όπως η βροχή και ο αέρας.


Μία άλλη εκδοχή που υπάρχει λέει ότι ένας αρχικός ηφαιστειακός θόλος ξεφλούδισε βαθμιαία, δημιουργώντας βραχώδεις κύκλους οι οποίοι σχημάτισαν αυτά τα περίεργα σχέδια. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την διαμόρφωση και τις αλλαγές του από πλάνα που είναι τραβηγμένα από διαστημόπλοια.

Η επίσημη ονομασία του είναι "Δομή  Richat" ή Μάτι της Σαχάρα ή Guelb er Richat, είναι ένας γιγαντιαίος κυκλικός, ελαφρώς ελλειπτικός, γεωλογικός σχηματισμός στην έρημο της Σαχάρας, στη δυτική - κεντρική Μαυριτανία, κοντά στο Quadene και είναι από τις μεγαλύτερες γεωλογικές δομές του πλανήτη.

Ανακαλύφθηκε όταν η αποστολή Gemini IV ήταν σε τροχιά γύρω από τη Γη και ενώ ήταν στο στάδιο της προετοιμασίας για να προσγειωθούν το 1965, οι αστροναύτες πήραν εντολή να τραβήξουν φωτογραφίες το έδαφος της Γης.
   MyPhotoPics