Bocas del Toro, Παναμάς

Η Bocas del Toro που σημαίνει "στόμα του ταύρου", είναι μια επαρχία του Παναμά. Έχει έκτασή 4,643.9 τετραγωνικά χλμ. και  περιλαμβάνει την ηπειρωτική χώρα  
και εννέα κύρια νησιά. Αποτελείται από το Αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο, Bahia Almirante (Almirante Bay), Laguna de Chiriqui (Chiriqui Lagoon), και γειτονικές περιοχές. 
Πρωτεύουσα είναι η πόλη του Μπόκας ντελ Τόρο (ή Bocas
Town), στο νησί Colon (Isla Colon). Έχει πληθυσμό 125.461 κατά την απογραφή του 2010. 
Συνορεύει με την Καραϊβική Θάλασσα στα βόρεια, την Λιμόν της Κόστα Ρίκα προς τα δυτικά, την Chiriqui στο νότο, και την Ngobe-Comarca προς τα ανατολικά. 
Το Rio Sixaola που αποτελεί μέρος των συνόρων με την Κόστα Ρίκα, έχει δύο εθνικά πάρκα, το Isla Bastimentos, Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και το La Amistad International Park. Υπάρχουν πολλές φυτείες μπανάνας ώστε συχνά να αποκαλείται oro verde, ο πράσινος χρυσός της Κεντρικής Αμερικής.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος εξερεύνησε την περιοχή το 1502, αναζητώντας πέρασμα στο Ειρηνικό Ωκεανό . Αρχικά ονόμασε το νησί Isla del Drago. Στην εποχή της αποικιοκρατίας, η Bocas del Toro ήταν μέρος της Veraguas . Ήταν μέρος της Κόστα Ρίκα, μέχρι που σε μία από τις πολλές εδαφικές διεκδικήσεις, πήρε τον έλεγχο η Κολομβία. 
Η τότε κυβέρνηση την μετονόμασε σε Bocas del Toro το 1834. Το 1850, έγινε  μέρος της Chiriqui, στη συνέχεια διαχωρίζεται και γίνεται μέρος του Colon. Στις 16 του Νοέμβρη το 1903, διαχωρίζεται από το Colon και αυτονομείται. Το 1941, χωρίστηκε σε δύο συνοικίες, Bocas del Toro και Crimamola. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ξαναενώθηκε. 


Έχει πλούσια τροπική βλάστηση, πανίδα που βρίσκεται μόνο σε αυτό το μέρος του κόσμου, είναι ιδανικά για καταδύσεις και ψαροντούφεκο στον υπέροχο ωκεανό της Καραϊβικής.  Έχει μια απερίγραπτη φυσική ομορφιά και εξωτικές παραλίες.
    MyPhotoPics