Καλόγεροι (βραχονησίδες), Ελλάς

Οι βραχονησίδες Καλόγεροι βρίσκονται στο κεντρικό Αιγαίο, Ελλάς. Αναφέρονται ως Καλόγηροι
Άνδρου και ως Καλόγηροι 
Χίου. Βρίσκονται 26 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Καμπανός της Άνδρου και 24  νοτιοδυτικά από τα Αντίψαρα. Διοικητικά υπάγονται στα Ψαρά.

Αποτελούνται από δύο βραχονησίδες. O Μεγάλος Καλόγερος έχει έκταση 6 στρέμματα, ύψος 36,5 μέτρα και μήκος ακτών 302 μέτρα. Είναι γυμνός από βλάστηση. Γύρω του υπάρχει πληθώρα χαμηλών βράχων που μόλις και αποκαλύπτονται από τη θάλασσα. Το πιο ασφαλές αγκυροβόλιο βρίσκεται στα νότια, αν και αυτό είναι επικίνδυνο.
Περιβάλλεται από νερά που βαθαίνουν απότομα και φτάνουν  και τα 70 μέτρα σε μικρή απόσταση από το βράχο. Στα πετρώματα έχουν σμιλευτεί σκαλοπάτια. Στη κορυφή του βρίσκεται σιδερένιος φάρος, ο οποίος αντικατέστησε παλιότερο πέτρινο. Από τα βορειοανατολικά, ο Μεγάλος Καλόγερος μοιάζει με ιστιοφόρο σκάφος. 
Σε απόσταση 1.400 μέτρων προς τα ΒΑ  του Μεγάλου
Καλόγερου βρίσκεται ο Μικρός Καλόγερος, ο οποίος έχει έκταση 1,8 στρέμματα, μήκος ακτών 237 μέτρα και ύψος μόλις ένα μέτρο. Περιβάλλεται από αβαθή που φτάνουν δεκάδες μέτρα προς τα νότια. Η προέλευση των βράχων είναι ηφαιστειογενής.
    MyPhotoPics