Uluru, Αυστραλία

Το Ουλουρού (αγγλικά: Uluru, συχνά αποδίδεται ως Ουλούρου), γνωστό και ως Άγερς Ροκ,  Ayers Rock, επίσημα  προσδιορίζεται ως Ουλουρού - Άγερς Ροκ, είναι μονόλιθος από ψαμμίτη στο νότιο άκρο της Βόρειας Επικράτειας, στη κεντρική Αυστραλία.


Απέχει από τη κοντινότερη πόλη, το Άλις Σπρινγκς 335
χιλιόμετρα. Έχει ύψος 348 μέτρα και περιφέρεια 9,4 χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος του όγκου του βρίσκεται υπογείως, κάτω από την γη.

Είναι ιερός τόπος για τους Ανανγκού, τους Αβορίγινες της περιοχής. Η περιοχή γύρω από τον μονόλιθο έχει πληθώρα πηγών, νερόλακκων, σπηλαίων και αρχαίων ζωγραφιών. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987.




Είναι εντυπωσιακός με τις αλλαγές στο χρώμα του σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, όλες τις εποχές  του έτους και κυρίως για το λαμπερό κόκκινο χρώμα που παίρνει κατά την αυγή και το ηλιοβασίλεμα.
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Ουλουρού είναι η ομοιογένειά του και η έλλειψη συνδέσεων και διαχωρισμών σε στρώματα, με αποτέλεσμα την έλλειψη ανάπτυξης λίθων στις πλαγιές του. Αυτά τα χαρακτηριστικά οδήγησαν στην επιβίωσή του, ενώ τα περιβάλλοντα πετρώματα διαβρώθηκαν. 

Είναι αποτέλεσμα κυρίως χονδρόκοκκης αρκόζης (ένα είδος ψαμμίτη που χαρακτηρίζεται από αφθονία αστρίου) και κάποιων κροκαλοπαγών. Η μέση σύστασή του είναι 50 % άστριοι, 25-35 % χαλαζίας και έως 25 % θραύσματα πετρωμάτων. 
         MyPhotoPics