Moeraki Boulders, Νέα Ζηλανδία

Στο Moeraki, ένα μικρό ψαροχώρι,  στην ανατολική ακτή του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, 35 χιλιόμετρα νότια από  το Oamaru, και 80 χλμ. βόρεια από το Dunedin, τεράστιες σφαιρικές πέτρες είναι διάσπαρτες κατά μήκος της παραλίας και άλλες μπορεί να δει κανείς να αναδύονται από τους βράχους ψαμμίτη που υπάρχουν γύρω.
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό τους είναι το ασυνήθιστα
μεγάλο μέγεθός τους και το σφαιρικό σχήμα τους, με ένα ξεχωριστό τρόπο κατανομής μεγέθους. Περίπου το ένα τρίτο των ογκόλιθων κυμαίνεται σε μέγεθος από περίπου 0,5 έως 1,0 μέτρο σε διάμετρο. 



Τα άλλα δύο τρίτα από 1,5 έως 2,2 μέτρα, ως επί το πλείστον σφαιρικά ή σχεδόν σφαιρικά. Ένα μικρό ποσοστό από αυτούς δεν είναι σφαιρικοί. Κάθε ογκόλιθος ζυγίζει αρκετούς τόνους και είναι έως και δύο μέτρα ψηλός.



Σύμφωνα με μύθο των Μαορί, οι ογκόλιθοι είναι κολοκύθες που ξεβράστηκαν από το ιστιοπλοϊκό Arai-te-uru όταν ναυάγησε κατά την προσέγγισή του στη ξηρά της Νέας Ζηλανδίας πριν από εκατοντάδες χρόνια.


Οι επιστήμονες εξηγούν τους ογκόλιθους ως όγκους ασβεστίτη που σχηματίστηκαν περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η κρυστάλλωση του ασβεστίου και των ανθρακικών αλάτων γύρω από φορτισμένα σωματίδια διαμορφώνει σταδιακά τις πέτρες - όπως δημιουργείται ένα μαργαριτάρι.  

Μια διαδικασία  διάρκειας τεσσάρων εκατομμυρίων χρόνων που συνεχίζεται αενάως. Ο μαλακός πλήνθος που περιέχουν οι πέτρες αυξήθηκε από το βυθό της θάλασσας περίπου από 15 εκατομμύρια χρόνια πριν, με τα κύματα, τον άνεμο και τη βροχή.
    MyPhotoPics