Mandarin, Ανατολική Ασία

Η πάπια Mandarin (Aix galericulata), είναι μια μεσαίου μεγέθους πάπια, τύπου σαμουά, της Ανατολικής Ασίας.  Το μήκος της είναι  41- 49 εκατοστά και έχει άνοιγμα φτερών 65-75 εκατοστά. Το ενήλικο αρσενικό είναι ένα εντυπωσιακό και χαρακτηριστικό πουλί. 


Έχει ένα μεγάλο λευκό μισοφέγγαρο πάνω από τα μάτια, πρόσωπο και "μουστάκια" κοκκινωπά, το στήθος είναι μωβ με δύο κάθετες λευκές γραμμές και κατακόκκινα πλευρά, με δύο πορτοκαλί "πανιά" στο πίσω μέρος.



Το θηλυκό έχει ένα λευκό δαχτυλίδι στα μάτια και μια λωρίδα πίσω από τα μάτια αλλά είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει μια μικρή λευκή λωρίδα στα πλευρά του. Τα παπάκια Mandarin είναι σχεδόν πανομοιότυπα σε εμφάνιση με αγριοπαπάκια.

Υπάρχουν διάφορες μεταλλάξεις όταν βρίσκεται σε
αιχμαλωσία. Η πιο συνηθισμένη, είναι η λευκή πάπια Mandarin. Αν και η προέλευση αυτής της μετάλλαξης είναι άγνωστη, εικάζεται ότι η επιλεκτική αναπαραγωγή οδήγησε σε συνδυασμούς γονιδίων που οδηγούν σε γενετικές παθήσεις.

Στην άγρια φύση αναπαράγονται σε πυκνά δασωμένες περιοχές κοντά σε ρηχές λίμνες ή βάλτους. Φωλιάζουν σε κοιλότητες δέντρων κοντά στο νερό και κατά τη διάρκεια της άνοιξης, τον Απρίλιο ή τον Μάιο, τα θηλυκά γεννούν εκεί εννέα έως δώδεκα αυγά.

Λίγο μετά την εκκόλαψη των νεοσσών, η μητέρα πετάει στο έδαφος και πείθει τα μικρά να πηδήξουν από τη φωλιά. Όταν όλα τα παπάκια είναι κάτω από το δέντρο, θα ακολουθήσουν τη μητέρα τους στο νερό. Οι ασιατικοί πληθυσμοί είναι αποδημητικά πτηνά, διαχειμάζουν στην πεδινή ανατολική Κίνα και τη νότια Ιαπωνία.
Η διατροφή τους αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Το φθινόπωρο και το χειμώνα τρώνε βελανίδια και δημητριακά. Την άνοιξη τρώνε έντομα, σαλιγκάρια, ψάρια και υδρόβια φυτά. Το καλοκαίρι, τρώνε σκουλήκια, μικρά ψάρια, βατράχια, μαλάκια και μικρά φίδια. Τρέφονται κυρίως την αυγή ή το σούρουπο, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεβαίνουν στα δέντρα.
Στην παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα, πιστεύεται ότι
αντιπροσωπεύουν την δια βίου ένωση των ζευγαριών. Θεωρούνται σύμβολο της συζυγικής αγάπης και πίστης. Για τους Κορεάτες, αντιπροσωπεύουν την ειρήνη, την αφοσίωση, και άφθονους απογόνους.  Οι Κινέζοι, πιστεύουν ότι αυτές οι πάπιες ζευγαρώνουν για όλη τους την ζωή. 
Από πολλούς ερευνητές και το πλατύ κοινό, θεωρείται η ομορφότερη πάπια στον κόσμο.