Khajuraho, Ινδία


Η ομάδα μνημείων Khajuraho στο Khajuraho, μια πόλη στο ινδικό κρατίδιο του Madhya Pradesh, βρίσκεται περίπου 620 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Νέου Δελχί και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ινδία. Το Khajuraho έχει την μεγαλύτερη ομάδα μεσαιωνικών ινδουιστικών και Τζάϊν ναών, διάσημων για τα ερωτικά γλυπτά. 


Μεταξύ του 950 και 1150, οι μονάρχες Chandela έχτισαν τους
ναούς, όταν η Ταντρική παράδοση έγινε αποδεκτή. Οι ναοί ομαδοποιούνται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: δυτικοί, ανατολικοί και νότιοι.

Είναι κατασκευασμένοι από ψαμμίτη. Οι κατασκευαστές δεν χρησιμοποίησαν κονίαμα αλλά οι πέτρες τοποθετήθηκαν  στις αρθρώσεις εσοχής και προεξοχής και έτσι κρατήθηκαν στη θέση τους λόγω βαρύτητας. Αυτή η μορφή κατασκευής απαιτεί πολύ ακριβείς αρθρώσεις. Οι κίονες και τα επιστύλια χτίστηκαν με ογκόλιθους που ζύγιζαν πάνω από 20 τόνους. 

Οι ναοί Khajuraho περιέχουν την γενετήσια ερωτική τέχνη έξω από το ναό ή κοντά στις θεότητες. Μερικά από τα ιερά που έχουν δύο στρώσεις τοιχωμάτων έχουν μικρά ερωτικά γλυπτά στο εξωτερικό μέρος του εσωτερικού τοιχώματος.
Λέγεται ότι δείχνουν ταντρικές σεξουαλικές πρακτικές. Περίπου το 10% των γλυπτών περιέχουν σεξουαλικά θέματα που μάλλον δεν απεικονίζουν θεότητες, αλλά σεξουαλικές δραστηριότητες μεταξύ ανθρώπων.Τα υπόλοιπα απεικονίζουν την καθημερινή ζωή. 



Μια άλλη προοπτική αυτών των γλυπτών παρουσιάζεται από τον James McConnachie. Στην ιστορία του για το Kamasutra, περιγράφει τα γλυπτα των ναών Khajuraho ως «το απόγειο της ερωτικής τέχνης".
Το συγκρότημα των ναών Khajuraho προσφέρει ένα επαγγελματικό show "ήχος και φως" κάθε βράδυ. Η παράσταση διαρκεί περίπου μία ώρα και καλύπτει την ιστορία, τη φιλοσοφία και την τέχνη της γλυπτικής των ναών. Παρουσιάζεται στον περιβάλλοντα χώρο.


Το Φεστιβάλ Χορού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, είναι μια ευκαιρία για τους επισκέπτες να γνωρίσουν  κλασικούς ινδικούς χορούς, με φόντο τους Ναούς. 
    MyPhotoPics