Κάλαμος

Ο Κάλαμος είναι ένα μικρό νησάκι του Ιονίου πελάγους που έχει έκταση 20 τετρ. χιλιόμετρα, στα Ν.Α. της Λευκάδας. Στο ...
νησί υπάρχουν διάσπαρτοι μικροί οικισμοί αλλά οι βασικοί είναι δύο: Ο Κάλαμος (με το λιμάνι) στα Ν.Α. και η Επισκοπή στα δυτικά.Πολύ κοντά στην Επισκοπή, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, βρίσκεται το κάστρο, το επονομαζόμενο Καστρομονάστηρο όπου  διασώζονται εκτεταμένα τμήματα των υψηλών τειχών και οι όμορφες εσωτερικές καμάρες. Είναι σίγουρα ενετικό αλλά δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες γι’ αυτό ούτε είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε. Υπολογίζεται τον 13ο ή τον 14ο αιώνα.
Το νησί έπαιξε ρόλο στην επανάσταση του 1821. Σε αυτό είχαν μεταφερθεί για ασφάλεια πολλές οικογένειες αγωνιστών. Το κάστρο προφανώς ήταν ενεργό σε αυτήν την περίοδο και σίγουρα κατοικούνταν.
Φημολογείται ότι στο κάστρο είναι ο τάφος της μητέρας του Καραϊσκάκη (της καλόγριας). Η ύπαρξη του τάφου πάντως δεν έχει πιστοποιηθεί. Διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση,  άλλωστε έμενε σ’ αυτό μια γυναίκα μέχρι το 2005! 
Tο δάσος με τα πεύκα που καλύπτει τη βόρεια και ανατολική πλευρά του Kαλάμου είναι εντυπωσιακό και σπάνιο - αντίστοιχο υπάρχει μόνο στις Σποράδες. Oι παραλίες του νησιού είναι αμέτρητες. 

Οι πιο προσβάσιμες και γνωστές είναι η Mυρτιά και το Aσπρογυάλι κοντά στο λιμάνι, η Aγριαπιδιά νοτιότερα, οι Πεύκοι και το Kεφάλι. Aπό τη δυτική πλευρά είναι ο Kέδρος, το Aλεξάκη, οι Kήποι και ο Tράχηλος.

Ιστορικές πληροφορίες μας λένε ότι ο Κάλαμος κατοικήθηκε γύρω στα τέλη του 14ου αιώνα. Οι πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στο νησί ήταν από την Ιθάκη, την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία.
MyPhotoPics