Μονή Κορώνης, Άγραφα, Ελλάς

Νότια του Μεσενικόλα στο δρόμο προς το Tσαρδάκι, στον ορεινό όγκο των Αγράφων, Ελλάς και πάνω από τον κάμπο της Καρδίτσας
 σε μια κατάφυτη από βελανιδιές και καστανιές πλαγιά, απ’ όπου βλέπει κανείς όλο τον Θεσσαλικό κάμπο κι αγναντεύει απ’ τον Όλυμπο μέχρι το Πήλιο και τον Τυμφρηστό, στέκει αιώνες τώρα, το Μοναστήρι της Παναγιάς της Κορώνας.
Πήρε την ονομασία του από την τοποθεσία που βρίσκεται, σαν Κορώνα δηλαδή, σε ύψος 800μ. περίπου και βρίσκεται δίπλα στην ανατολική πλευρά της Λίμνης Πλαστήρα. Χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνό Β’ στις αρχές του 12ου αιώνα, όταν βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο η θαυματουργή εικόνα της
Παναγίας. 
Τον 16ο αιώνα, καταστράφηκε από βαρβαρικές επιδρομές και ξαναχτίστηκε αμέσως από τον Ανδρέα Μπούνο. Από αυτό το κτιριακό συγκρότημα σήμερα σώζεται μόνο το Καθολικό, που είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιον της Θεοτόκου, ανήκει στον Αθωνικό τύπο και διατηρείται σε άριστη κατάσταση.
 
Οι τοιχογραφίες είναι της ίδιας εποχής και έχουν αγιογραφηθεί από έναν μοναχό  ονόματι Δανιήλ. Το τέμπλο είναι έργο των αρχών του 1700 και έχει φιλοτεχνηθεί από λαϊκούς ξυλογλύπτες, με πιθανή καταγωγή από την Ήπειρο.


Οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα του 16ου και του 18ου αιώνα. Στα μέσα του 16ου αιώνα, έρχεται να μονάσει ο Άγιος Σεραφείμ, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος
Φαναρίου και Νεοχωρίου, ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, στις 4 Δεκεμβρίου του 1601, στην έδρα της επισκοπής του στο Φανάρι Καρδίτσας. 




Η τύχη του σώματός του είναι άγνωστη, η Αγία Κάρα του όμως φυλάσσεται στην Μονή Κορώνης, της οποίας παραμένει προστάτης και πολιούχος. Η Μονή κάηκε στα χρόνια της κατοχής από τους κατακτητές επειδή ήταν αντιστασιακό κέντρο. Σώθηκε όμως ο ναός της μονής. Σήμερα η μονή ακμάζει.
    MyPhotoPics