Purnululu National Park, Αυστραλία

To Purnululu National Park είναι ένα εθνικό πάρκο στην περιοχή Kimberley της Δυτικής Αυστραλίας.  
Ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2003. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Δυτικής Αυστραλίας. 

Η πλησιέστερη μεγάλη πόλη είναι η Kununurra προς τα
βόρεια, ή η Halls Creek στο νότο.
Πήρε το όνομα  από τον ψαμμίτη στην περιοχή του Bungle Bungle και είναι στην διάλεκτο KIJA των Αβορίγινων. 

Βρίσκεται 578 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι διάσημο για τους θόλους από ψαμμίτη, ασυνήθιστοι και οπτικά εντυπωσιακοί με τις διαγραμμίσεις τους σε εναλλασσόμενες πορτοκαλί και γκρι ζώνες.



Η δημιουργία λωρίδων στους θόλους οφείλεται σε διαφορές
στην περιεκτικότητα σε άργιλο και στο πορώδες των στρωμάτων ψαμμίτη. 
Οι πορτοκαλί ζώνες είναι ενώσεις οξειδωμένου σιδήρου  σε στρώματα που στεγνώνουν πολύ γρήγορα έτσι ώστε τα κυανοβακτήρια πολλαπλασιάζονται, οι γκρίζες ζώνες αποτελούνται από κυανοβακτήρια που αυξάνονται στην επιφάνεια των στρωμάτων του ψαμμίτη, όπου συσσωρεύεται
υγρασία.

Το οροπέδιο έχει χαράδρες και φαράγγια 100-200 μέτρα
βάθος. Οι κώνοι-πύργοι έχουν απόκρημνες πλευρές, με απότομη διακοπή της κλίσης στη βάση και μοιάζουν σαν να έχουν  τρούλους στην κορυφή.


Το πώς διαμορφώθηκαν δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό. Η επιφάνειά τους είναι εύθραυστη, αλλά σταθεροποιείται με την κρούστα του οξειδίου του σιδήρου και τα βακτήρια. 


Η πρόσβαση στο πάρκο  γίνεται οδικώς  από το Spring Creek
Track, από το Great Northern Highway περίπου 250 χλμ νότια από Kununurra, μέχρι το τέλος του κομματιού στο κέντρο επισκεπτών. 


Η διαδρομή είναι 53 χλμ. και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην εποχή της ξηρασίας (περίπου 1 Απρ - 31 Δεκ), και μόνο με 4WD οχήματα. Η ασφαλής πλοήγηση διαρκεί περίπου 3 ώρες. Επίσης μπορείτε να το επισκεφθείτε με ελικόπτερο.

Οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες της περιοχής είναι οι λαοί Kitja. KIJA (Kitja, Gidja) λέγονται οι Αβορίγινες της Αυστραλίας οι οποίοι ζουν στην περιοχή από το Halls Creek έως την Kununurra, στη Δυτική Αυστραλία.
    MyPhotoPics