Δρακολίμνες Νο2, Ελλάς

Όρος Γράμμος. Η Δρακόλιμνη Γκίστοβα, Ελλάς.
Πρόκειται για την ψηλότερη και
μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη  στην 
Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.350μ. στην κορυφογραμμή, ακριβώς στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το χειμώνα, λόγω του υψομέτρου, παγώνει.



Η πρόσβαση γίνεται μόνο με πεζοπορία από το χωριό Γράμμος που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.380 μ. και απέχει 39 χλμ. από το Επταχώρι του νομού Καστοριάς.

Ένας μύθος λέει ότι στο χωριό κατοικούσε ένας δράκος, ο οποίος παρά την φοβερή του όψη ήταν καλόκαρδος. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να τον διώξουν και τον οδήγησαν μακριά από το χωριό, ψηλά στις κορυφές του Γράμμου. 



Ο δράκος πικραμένος από τους ανθρώπους, παρακάλεσε να ξεκουραστεί για λίγο και εκεί, πάνω από το αγαπημένο του χωριό, έβγαλε ένα δάκρυ που αποτέλεσε την πρώτη μικρή Δρακόλιμνη.

Οι άνθρωποι, δίχως να συγκινηθούν, συνέχισαν να τον διώχνουν σε σημείο που ο δράκος δεν θα μπορούσε πλέον να αντικρίζει το χωριό. Από τη στεναχώρια του, έβγαλε αυτή τη φορά ένα μεγαλύτερο δάκρυ που σχημάτισε την κύρια Δρακόλιμνη, πολύ πάνω και μακριά από το χωριό!

Όρος  Μαυροβουνίου
Οι Δίδυμες λίμνες της Φλέγκας. Βρίσκονται σε υψόμετρο 1960 και 1940 μ., ατα υποαλπικά υψίπεδα του Μαυροβουνίου- στο συγκρότημα του Λύγκου- στον Εθνικό δρυμό της Πίνδου (Βάλια Κάλντα). 

Ο μύθος λεει ότι ο γιος του Μακεδόνα, Πίνδος, αφού τον έδιωξαν τα αδέρφια του πήγε στις λίμνες με το ελάφι του και το δράκοντα Λύγκο... από του οποίου τα δάκρυα, μετά το θάνατο του Πίνδου, δημιουργήθηκαν οι δύο λίμνες.

Όρος Λάκμος

Δρακολίμνη Βερλίγκα
Στα 1900μ υψόμετρο βρίσκεται η αλπική λίμνη Βερλίγκα, στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι. Η λίμνη σχηματίζεται συνήθως τον Μάιο όταν αρχίζουν να λιώνουν τα χιόνια για να εξαφανιστεί κάπου τον Ιούλιο.
    ΜyPhotoPics