Cerro Del Hierro, Ισπανία


Cerro Del Hierro είναι ένα χωριό, ένας λόφος και ένα φυσικό μνημείο που βρίσκεται στο
βόρειο  τμήμα της  επαρχίας της Σεβίλλης,  

Ισπανία, περίπου πέντε  χιλιόμετρα νότια από το San Nicolás del Puertο.


Πρόκειται για μια περιοχή καρστικής πέτρας από
ασβεστόλιθο, πλούσιο σε ορυκτά του Σιδήρου, Χαλαζία, Ασβεστίτη, Μαλαχίτη, Σιδηρίτη λίθο κλπ, η οποία είχε αξιοποιηθεί ως ορυχείο και πριν από τους Ρωμαίους μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα. 



Τώρα είναι ένα μνημείο της φύσης με βάση την γεωλογική αξία του τοπίου και χρησιμοποιείται για πεζοπορία και αναρρίχηση. 

Στην παλιά πόλη των ορυχείων μένουν ελάχιστοι κάτοικοι
πλέον. 
Υπάρχει μια σιδηροδρομική διαδρομή που συνδέει την πόλη της Cierro Del Hierro με το λιμάνι της Σεβίλλης, από τότε που μετέφεραν τα μεταλλεύματα. 

Σε αυτό το ορυχείο σφυρηλατήθηκαν τα κάγκελα που περιορίζονταν για την πρόσοψη του Βασιλικού Πανεπιστημίου και για τη διάρθρωση της γέφυρας Isabel II (Puente de Triana) στο Γουαδαλκιβίρ.
 

Η μοναδικότητα αυτού του βραχώδους οικοσυστήματος, επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλής βιοποικιλότητας, τόσο στα φυτά όσο και τα ζώα. Εν μέρει είναι ένα δάσος από φελλώδη βελανιδιά εξαιρετικά διατηρημένο, γεμάτο με ενδιαφέροντα δέντρα όπως Πυρηναία δρυ και άλλα.                                                  

Η πανίδα είναι άφθονη. Παρά τις ελλείψεις σε νερό, οι βροχές το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη, επιτρέπουν την ανάπτυξη διαφόρων ειδών αμφιβίων, όπως η Σαλαμάνδρα, λαγγόνες τρίτωνας , βάτραχος , καλαμίτη φρύνο, κλπ.
Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία πλούσιας
ορνιθοπανίδας, που
περιλαμβάνει είδη όπως κουκουβάγιες και μαύρος πελαργός , που βρίσκονται σε  κίνδυνο να εξαφανιστούν. Μπορεί να δει κανείς όλο το χρόνο το Γαλαζοκότσυφα, το Ροκ Sparrow  και άλλα. Θηλαστικά όπως αλεπού και αγριογούρουνο, και μικρότερα σαρκοφάγα, όπως νυφίτσα. Πολλά είδη νυχτερίδων και πολλά έντομα.

Υπάρχουν  αρωματικά μπαχαρικά όπως το θυμάρι, η λεβάντα, το πικρό χαμομήλι, το δεντρολίβανο κλπ. Οι θάμνοι αφθονούν όπως η κουμαριά, η Μαστίχα, το Βιβούρνο, η αναρριχόμενη βάτος, το Αγιόκλημα, κλπ.

   Allium roseum
    MyPhotoPics