Νήσος Lord Howe, Αυστραλία


Η Νήσος Λορντ Χάου, αγγλικά Lord Howe Island, έχει ένα ακανόνιστο σχήμα ημισελήνου και είναι
ηφαιστειακό κατάλοιπο στην θάλασσα της Τασμανίας μεταξύ της  
Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, 600 χιλιόμετρα ανατολικά της ηπειρωτικής Port Macquarie, και περίπου 900 χιλιόμετρα από το Νησί Νόρφολκ. 
Έχει μήκος περίπου 10 χλμ. και κυμαίνεται μεταξύ 2,0  και 0,3
χιλιομέτρων το πλάτος, με έκταση 14,55 km2, εκ των οποίων μόνο τα 398 εκτάρια βρίσκονται στην πεδινή περιοχή. Κατά μήκος της δυτικής ακτής υπάρχει μια αμμώδης ημίκλειστη προστατευμένη λιμνοθάλασσα με κοραλλιογενείς υφάλους. 


Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει στα βόρεια, ενώ στα νότια κυριαρχούν δασώδεις λόφοι με υψηλότερο σημείο του νησιού, το όρος Gower 875μ. Το σύμπλεγμα της Lord Howe Island περιλαμβάνει 28 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.




Το μεγαλύτερο μέρος της νήσου είναι σχεδόν ανέγγιχτο δάσος με πολλά φυτά και ζώα που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. 



Άλλα φυσικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν την ποικιλομορφία των τοπίων της, τους ωκεάνιους βασάλτες, τον νοτιότερο κοραλλιογενή ύφαλο-φράγμα στον κόσμο, θαλασσοπούλια, και την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της.

Το Lord Howe με νόμο του 1981 θεσπίστηκε ως ένα μόνιμο
Πάρκο που καλύπτει περίπου το 70 τοις εκατό του νησιού και τα γύρω νερά είναι προστατευμένη περιοχή με Θαλάσσιο Πάρκο στη νήσο Lord Howe. 




Ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1982.



    MyPhotoPics