Κύλιξ, Αρχαία Ελλάς

Κύλιξ ήταν ένα είδος κούπας στην αρχαία Ελλάδα,  για να πίνουν κρασί. Οι κύλικες ήταν πλατιά και ρηχά  κύπελλα με δυο λαβές τοποθετημένες αντιδιαμετρικά στο
χείλος τους. Ο πάτος
τους ήταν σχεδόν επίπεδος και αποτελούσε την κύρια επιφάνεια για ζωγραφικές παραστάσεις. 


Κύλικα του Εξηκία 540/530 π.Χ.
Από τις ωραιότερες κύλικες φυλάσσεται στην Κρατική Συλλογή Αρχαιοτήτων του Μονάχου. Εικονίζει τον Διόνυσο μέσα σ' ένα πλοιάριο, από το οποίο φυτρώνουν κλήματα με ωραία τσαμπιά σταφύλια, ενώ γύρω κολυμπούν δελφίνια, για να δείξουν την ύπαρξη του θαλάσσιου στοιχείου.




Λευκή αττική κύλικα  480 π.Χ.
Στο εσωτερικό της κύλικας, σε λευκό βάθος, ο θεός Απόλλων εικονίζεται καθισμένος σε οκλαδία δίφρο (πτυσσόμενο σκαμνί)
. Φοράει λευκό αχειρίδωτο (με κοντά μανίκια) χιτώνα, που στερεώνεται στους ώμους με πόρπες, και πορφυρό ιμάτιο που τυλίγει το κατώτερο μέρος του κορμιού του. Με το δεξί χέρι κάνει σπονδή χύνοντας κρασί από φιάλη, ενώ με το αριστερό κρατάει επτάχορδη λύρα με ηχείο από κέλυφος χελώνας. Τη σκηνή παρακολουθεί μια κορώνη, που θυμίζει το μύθο για την Κορωνίδα, κόρη του βασιλιά Φλεγύα, την οποία αγαπούσε ο Απόλλωνας. Μουσείο Δελφών.
Αττική ερυθρόμορφη κύλικα 485-480 π.Χ. Πρόκειται για ένα γνωστό αγγείο της αρχαιότητας, με σκηνές από ένα σχολείο της Αθήνας του 5ου αιώνα, μια παράσταση σπάνια για την αρχαία αγγειογραφία. Αποδίδεται με βάση την επιγραφή στον αγγειογράφο Δούρη με μακρά σχετική σταδιοδρομία στην αττική αγγειογραφία του 5ου αιώνα.
Mελανόμορφη κύλικα 470-450 π.χ.      Κοσμείται εξωτερικά με σκηνή ιπποδρομίας. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εκτός από τα άλογα που τρέχουν με τους γυμνούς αναβάτες, εικονίζεται μια συγκεκριμένη, άτυχη στιγμή της ιπποδρομίας. Ένα άλογο έχει σταματήσει δίπλα σ' ένα τετράγωνο αντικείμενο και από την άλλη πλευρά διακρίνεται ένας αναβάτης πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος. Το ατύχημα συμβαίνει στο πλέον επικίνδυνο σημείο του ιπποδρόμου. Και αυτό είναι η νύσσα ή καμπτήρ.
Κύλικα  γύρω στο 390 π.Χ., ύψος 32 εκ. Βρετανικό Μουσείο.
Απεικονίζεται ο Διόνυσος, η Αριάδνη και ο Έρως. Ο αγένειος Διόνυσος παριστάνεται με μακριά κυματιστά μαλλιά και στεφάνι που ακτινοβολεί. Ένας μανδύας κρέμεται από τον αριστερό του ώμο και τυλίγεται στο δεξί του πόδι. Γέρνει ελαφρά το κεφάλι του, δίνοντας την εντύπωση ότι τραγουδάει. Στο αριστερό χέρι κρατάει μια λύρα ενώ με το δεξί αγκαλιάζει την Αριάδνη η οποία τον στηρίζει έχοντας περασμένο το δεξί της χέρι γύρω από τη μέση του.










MyPhotoPics