Φαινόμενα της Φύσης

Από τα πιο ολέθρια φυσικά φαινόμενα για την ανθρωπότητα  είναι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τα ηφαίστεια, τα οποία εξακολουθούν να  προκαλούν δέος  ακόμη και  φόβο.  Ας δούμε κάποια από αυτά. 
Φούτζι 
Το όρος Φούτζι, Fuji-san ή Φουτζι-γιάμα, είναι το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας, με υψόμετρο της κορυφής του πάνω από το επίπεδο της θάλασσας 3.776 μέτρα. Βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, από όπου είναι ορατό τις καθαρές ημέρες, και είναι ενεργό ηφαίστειο. Η έκτασή του μοιράζεται μεταξύ των νομών Σιζουόκα και Γιαμανάσι.
Ο εξαιρετικά συμμετρικός κώνος του Φούτζι είναι γνωστό σύμβολο της Ιαπωνίας και διαδεδομένο σε φωτογραφίες και ως θέμα ζωγραφικών πινάκων. Έτσι, το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες και ορειβάτες. Από το 2013 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολτιστικής Κληρονομιάς  Ουνέσκο.
Στρόμπολι
Το Στρόμπολι, Stromboli είναι ένα μικρό νησί στο Τυρρηνικό Πέλαγος, στο οποίο βρίσκεται ένα από τα τέσσερα ενεργά ηφαίστεια της Ιταλίας. Το σημερινό του όνομα είναι παραφθορά της αρχαιοελληνικής ονομασίας   "Στρογγύλη", την οποία είχε αποκτήσει χάρις στο χαρακτηριστικό του σχήμα.
 
Το ηφαίστειο στέκεται 926 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε ύψος 2.000 μέτρων πάνω από τον πυθμένα της. Στην κορυφή του υπάρχουν τρεις ενεργοί κρατήρες.
Κιλαουέα
Το Κιλαουέα  είναι ηφαίστειο της Χαβάης και ένα από τα πέντε ασπιδωτά ηφαίστεια που αποτελούν το νησί. Το όνομα Κιλαουέα σημαίνει "αυτός που διασκορπίζεται" ή "που γρήγορα εξαπλώνεται" στην γλώσσα της Χαβάης και αναφέρεται στα ξεσπάσματα λάβας. 
Επειδή το Κιλαουέα δεν σχηματίζει βουνό από μόνο του αλλά μόνο ένα εξόγκωμα με ύψος 1.277 μέτρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρίσκεται στη πλαγιά του μεγαλύτερου Μάουνα Λόα, οδήγησαν τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι το Κιλαουέα ήταν μέρος του Μάουνα Λόα.

Πελέ
To όρος Πελέ είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στο βόρειο άκρο του
νησιού και στο υπερπόντιο διαμέρισμα της γαλλικής Μαρτινίκας στην Μικρές Αντίλλες, στο τόξο της Καραϊβικής. Ο ηφαιστειακός κώνος αποτελείται από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας και σκληρής λάβας. 
Με ύψος 1.397 μέτρα είναι η ψηλότερη κορυφή της Μαρτινίκας. Έχει διάμετρο 15 χιλιόμετρα και καλύπτει 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μέσα στο κρατήρα Λετάνγκ Σεκ (l'Etang Sec) βρίσκονται δύο δόμοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τις εκρήξεις του1902 και 1929. Βόρεια της κύριας κορυφής  βρίσκεται ένας άλλος ηφαιστειακός κώνος, το Πιτόν Μον Κονίλ, το οποίο έχει ύψος 895 μέτρα. Οι πλαγιές του έχουν βαθιές χαράδρες.
    
ΜyPhotoPics