Μονόλιθος, Νήσος Ρόδος, Ελλάς

Η περιοχή Μονόλιθος στην κορυφή ενός λόφου, είναι ένα παραδοσιακό χωριό με γαλανόλευκα  χρώματα, με θέα σε άλλα νησιά, πολυσύχναστες ταβέρνες και καταστήματα που πωλούν τοπικό μέλι και ελαιόλαδο. Βρίσκεται 73 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Ρόδου, Ελλάς. Είναι ένα πολύ γραφικό χωριό που εντυπωσιάζει με τα δρομάκια του και τα λιθόκτιστα σπίτια του. 



Οφείλει το όνομά  του στον τεράστιο μονόλιθο βράχο ο οποίος στέκει από πάνω του και που στην κορυφή του υπάρχει κάστρο από την εποχή των Ιπποτών. 

Σήμερα, κατοικείται από 350 περίπου κατοίκους.  Στο βράχο κατά τους κλασικούς χρόνους υπήρχε φρυκτωρία, (ένα σύστημα οπτικής επικοινωνίας με φρυκτούς, δηλαδή φλεγόμενους πυρσούς ή δαυλούς, για τη μετάδοση μηνύματος σε μακρινή απόσταση) και αργότερα Βυζαντινό κάστρο που το ανακαίνισαν εκ βάθρων οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, περί το 1476.
Όπως μαρτυρεί ο φθαρμένος θυρεός πάνω από την πύλη, η κατασκευή έγινε όταν την ηγεσία του τάγματος είχε ο Μέγας Μάγιστρος D’ Aubusson, Ντ’ Ωμπυσσόν, 1476-1503. Διάταγμα του 1479 αναφέρει πως σ’ αυτό έπρεπε να καταφύγουν όλοι οι κάτοικοι της Απολακκιάς σε
περίπτωση επίθεσης.
Σκοπός του κάστρου ήταν να εποπτεύει ολόκληρη τη νότια Ρόδο και να προσφέρει προστασία στους κατοίκους από τις επιθέσεις των πειρατών. Λόγω της θέσης του και της εξαιρετικής φυσικής οχύρωσης, υπήρξε ένα από τα τέσσερα ισχυρά φρούρια της Ρόδου και μάλλον δεν αλώθηκε ποτέ.
Μετά την πολιορκία της Ρόδου το1522 και την αποχώρηση των Ιωαννιτών, θα πρέπει να έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι θα έχασε τη χρησιμότητα του μέχρι τον 17ο αιώνα με την εξασθένηση της πειρατείας και δεδομένου ότι δεν ήταν και πολύ βολικό, σταδιακά θα εγκαταλείφθηκε.

Η εξωτερική οχύρωση του φρουρίου διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και στο εσωτερικό. Εντός του περιβόλου του κάστρου σώζονται δεξαμενές, τμήματα από τους πύργους και τις στοές, καθώς και ο ναΐσκος του Αγίου Παντελεήμονα.


Από το κάστρο μπορεί να δει κανείς τα νησιά Χάλκη και Αλιμιά ως και τη Μικρά Ασία. 
    ΜyPhotoPics