Κάστρο Sant Angelo, Ρώμη, Ιταλία

Το κάστρο του Αγίου Αγγέλου είναι ένα επιβλητικό πανύψηλο κυλινδρικό οικοδόμημα στο Πάρκο Αντριάνο,  στην δεξιά όχθη του ποταμού Τίβερη, Ρώμη, Ιταλία, με μια
πολυτάραχη ιστορία. Το κτίριο λειτούργησε αρχικά ως μαυσωλείο, στη συνέχεια, έγινε μέρος του τείχους της πόλης και αργότερα μετατράπηκε σε φρούριο πριν λειτουργήσει ως παπική κατοικία και τέλος ως στρατώνας και στρατιωτική φυλακή. 

Σήμερα λειτουργεί ως εθνικό μουσείο. Το Μαυσωλείο του Αδριανού ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον αυτοκράτορα Αδριανό με την κατασκευή να ολοκληρώνεται το 139 μ.Χ., 16 χρόνια αφού ξεκίνησε και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του διαδόχου του Αδριανού, Αντωνίνου Πίου (Antoninus Pius). 

Το μαυσωλείο ήταν συνδεδεμένο με την πόλη στην άλλη πλευρά του ποταμού από μία πρόσφατα κατασκευασμένη γέφυρα, την Πονς Αέλιους (Pons Aelius). Η γέφυρα είναι τώρα γνωστή ως Pont Sant'Angelo. Τα αγάλματα στη γέφυρα προστέθηκαν πολύ αργότερα. 

Στο μαυσωλείο στεγαζόταν τα λείψανα του Αδριανού και των
διαδόχων του μέχρι και τον Καρακάλλα. Μεταξύ του 270 και 275 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της κατασκευής των τειχών του Αυρηλίου, το μαυσωλείο του Αδριανού ήταν οχυρωμένο και ενσωματωμένο στο Αυρηλιανό τείχος που περικύκλωνε τη Ρώμη. 

Από το σημείο αυτό για το κτίριο το οποίο είχε γίνει γνωστό ως το κάστρο του Αγίου Αγγέλου μετατράπηκε σε φρούριο και το 1277 πέρασε στην δικαιοδοσία του Παπικού θρόνου χρησιμοποιήθηκε

ως καταφύγιο σε περίπτωση κινδύνου. 
Ένας μυστικός διάδρομος, γνωστός ως Passetto di Borgo,
συνδέει το κάστρο με το Βατικανό. Ο διάδρομος χρησιμοποιήθηκε από τον Πάπα Κλήμη Ζ΄ και τους Ελβετούς φρουρούς του για να βρουν καταφύγιο από το στρατό του Καρόλου των Βουρβώνων κατά τη λεηλασία της Ρώμης το 1527. 


Αλλά ακόμη και σε αυτό το φρούριο, οι ποντίφικες φρόντιζαν να έχουν τις ανέσεις τους. Τα παπικά διαμερίσματα του κάστρου είναι εξαιρετικά διακοσμημένα με πολλές τοιχογραφίες. 

Ακολουθούν πολλά διαμερίσματα σε αρκετούς ορόφους πιο
κάτω που περιλαμβάνουν φυλακές και ακόμα και ένα θάλαμο βασανιστηρίων. Ένας ελικοειδής διάδρομος του αρχικού μαυσωλείου οδηγεί στα κατώτερα επίπεδα του κτιρίου. 

Στην κορυφή του φρουρίου, πάνω από την πανοραμική βεράντα, υπάρχει ένα άγαλμα ενός αγγέλου που χτίστηκε από τον Φλαμανδό γλύπτη Pieter Verschaffelt. Το χάλκινο άγαλμα αντικατέστησε μία παλαιότερη έκδοση από μάρμαρο. 

Το άγαλμα απεικονίζει τον άγγελο που, σύμφωνα με το μύθο, εμφανίστηκε στην κορυφή του φρουρίου το έτος 590 και ως εκ θαύματος έληξε η σοβαρή επιδημία που είχε μολύνει την πόλη της Ρώμης. Μετά από τη μαρτυρία αυτή το κτίριο μετονομάστηκε Κάστρο του Αγίου Αγγέλου.
    ΜyPhotoPics