Μυστράς, Πελοπόννησος, Ελλάς

Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, Ελλάς και απέχει έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι
ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί  ορισμένα κτίσματα, όπως τα παλάτια, και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου.
Η ιστορία "της νεκρής πολιτείας" σήμερα του Μυστρά, αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β' Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή 
ενός υψώματος  που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς λόγω του σχήματός του ή εκ του ονόματος του παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς.
Μετά την ήττα των Φράγκων στη μάχη της Πελαγονίας το 1259, το κάστρο του Μυστρά παραχωρήθηκε στο Βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο. Από το 1262 έγινε έδρα βυζαντινού στρατηγού του "σεβαστοκράτορος" και από τότε άρχισε η κυρίως ιστορική περίοδός του, που διήρκεσε δύο αιώνες. 
Οι κάτοικοι της γειτονικής Λακεδαίμονος έρχονται και εγκαθίστανται γύρω από το κάστρο, γι' αυτό και η κατοικημένη περιοχή, που ονομάζεται χώρα οχυρώθηκε με τείχος. Ο Μανουήλ Κατακουζηνός, ο Θεόδωρος Β' Παλαιολόγος, ο Κωνστανίνος ο Β΄ Παλαιολόγος ο μετέπειτα τελευταίος αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, συνετέλεσαν ώστε ο Μυστράς να επεκτείνει την εξουσία του σε όλη την Πελοπόννησο και να γίνει εστία της πολιτικής και πνευματικής ζωής της αυτοκρατορίας, καθώς και το κέντρο της αναγεννήσεως των γραμμάτων και των τεχνών.  

Σοφοί, καλλιτέχνες και λόγιοι συγκεντρώνονταν στην αυλή του Δεσπότου, σπουδαιότερος και σημαντικότερος απ' όλους, ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων.Το 1460 ο Μυστράς παραδίνεται στους Τούρκους και από τότε αρχίζει η παρακμή του. Το 1825 λεηλατήθηκε από τους Αιγυπτίους του Ιμπραήμ και από τότε σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε και ιδρύθηκε ο νέος Μυστράς, το σημερινό ομώνυμο χωριό στους πρόποδες του λόφου.
Είναι  προέχον βυζαντινό μνημείο και με απόφαση του 1989 η UNESCO το έχει συμπεριλάβει στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.Τα πιο γνωστά μνημεία της «νεκρής πολιτείας» όπως ονομάζεται είναι η  επιβλητική Αγία Σοφία, το Παλάτι των Δεσποτών, η Μονή της Παντάνασσας, η Μητρόπολη (ή Άγιος Δημήτριος), οι Άγιοι Θεόδωροι, η Παναγία η Οδηγήτρια. 
Στη νότια πλευρά της Κάτω Χώρας, δείτε τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου. Για τους λάτρεις της ανάβασης υπάρχει το στριφογυριστό μονοπάτι που ξεκινάει από την είσοδο της Πάνω Χώρας και οδηγεί στην κορυφή, στο κάστρο του Βιλεαρδουίνου.