Παλμύρα, Συρία


Η Παλμύρα υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντική πόλη της κεντρικής Συρίας,
κτισμένη σε μία όαση 215 χιλιόμετρα 

βορειοανατολικά της Δαμασκού και 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ευφράτη. 

Για αιώνες ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Συριακή έρημο και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου». Το ελληνικό όνομα «Παλμύρα» αποτελεί μετάφραση του αρχικού αραμαϊκού ονόματος Tadmor.


Η Παλμύρα έμεινε ονομαστή για τον πλούτο της κατά τη ρωμαϊκή εποχή, οπότε βασίλευσε και η θρυλική βασίλισσα Ζηνοβία. Η Ζηνοβία είχε γεννηθεί στην Παλμύρα ήταν μια γυναίκα εκθαμβωτικής ομορφιάς, ευφυής και υπέρμετρα φιλόδοξη που υποστήριζε ότι καταγώταν από την Κλεοπάτρα. 


Είχε πνευματικές ανησυχίες, αγαπούσε το Θέατρο και την ποίηση και επεδίωξε να κάνει την Παλμύρα όχι μόνο εμπορικό αλλά και πνευματικό κέντρο της μείζονος περιοχής. 


Κατά την πενταετή βασιλεία της  (267-272 μ.χ.) με ένοπλη επανάσταση πέτυχε την ανεξαρτησία της Συρίας από την Ρώμη, και κατέστησε την Παλμύρα μια από της πλουσιότερες πόλεις της ανατολής. 


Το έτος 272 μ.χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός εξεστράτευσε εναντίον της Ζηνοβίας, νίκησε τον στρατό της στην Αντιόχεια, και μετέφερε την ίδια αιχμάλωτη στην Ρώμη. 





Η "έκπτωτη βασίλισσα της ερήμου" χάρις στην σαγηνευτικότητα της και την ευφυΐα της κέρδισε της ελευθερία της, και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια.
 
Τα λαμπρότερα από τα σωζόμενα ερείπια της Παλμύρας είναι
εκείνα του Ναού του Ηλίου, η κάθε πλευρά του έχει ύψος δεκαπέντε μέτρα και πλάτος σαράντα. Ο ναός έχει συνολικά 268 κίονες που φέρουν κορινθιακά κιονόκρανα, και είναι διακοσμημένος με ανάγλυφες μορφές του Άρη και του Ηρακλή.  

  Οι τετράγωνοι επιτάφιοι πύργοι 3-5 ορόφων
 Το ρωμαϊκό θέατρο καθώς και τα θεμέλια των οδών και     των κατοικιών
    MyPhotoPics