Σπήλαιο των Ελεφάντων

Το υποθαλάσσιο σπήλαιο των Ελεφάντων βρίσκεται στον νομό Χανίων της Κρήτης, λίγο έξω 
από τον κόλπο 
της Σούδας στο ακρωτήρι του Δραπάνου. Το υπόγειο αυτό στολίδι της Κρήτης ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα (1999) από τον Μανώλη Ευθυμάκη, ο οποίος καθώς ψάρευε στην περιοχή εντόπισε την οριζόντια είσοδο του σπηλαίου 10 περίπου μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Στο τέλος του τούνελ (30 περίπου μέτρα) οι δύτες αντικρύζουν ένα θέαμα μοναδικό, η σπηλιά είναι πραγματικά τεράστια, έχει περίπου πενήντα μέτρα
μήκος και πενήντα πλάτος και ύψος γύρω στα έξι μέτρα. 

Είναι γεμάτη σταλαγμίτες και σταλακτίτες, οι οποίοι είτε ξεπηδούν από τη θάλασσα είτε κρέμονται από την οροφή κάτι που αποκαλύπτει ότι το σπήλαιο κάποτε ήταν χερσαίο και το σημαντικό είναι ότι αερίζεται και μπορείς να αναπνεύσεις εύκολα.
Τα σημαντικότερα ευρήματα όμως βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο και συγκεκριμένα στον βυθό του. Απολιθωμένα οστά από ελέφαντα, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν, μεγαλύτερου μεγέθους από τον σημερινό και δύο είδη από ελάφια βρίσκονταν κολλημένα στον βραχώδη πάτο του σπηλαίου.


Το σπήλαιο των Ελεφάντων έχει επίσης μεγάλη σημαντικότητα προσφέροντας καταφύγιο στην μεσογειακή φώκια monachus monachus, ένα είδος που τείνει προς εξαφάνιση.
    MyPhotoPics