Γκότζι Μπέρι


Goji Berries, Γκότζι Μπέρι, chinese wolfberry, Lycium barbarum! Με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι,  περισσότερη Β-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από το κρέας, και μια ολόκληρη φιλολογία Κινέζικων φαρμακευτικών χρήσεων αυτός ο ... θαυματουργός πολυετής θάμνος.
Το γκότζι μπέρι θεωρείται η πιο θρεπτική τροφή στον κόσμο, και για πάνω από 2.000 χρόνια παίζει σημαντικό ρόλο στην φαρμακευτική της Κίνας, του Θιβέτ, της Ιαπωνίας και της Κορέας, όπου πιστεύεται ότι θεραπεύει ένα σωρό ασθενειών, μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, ενώ βελτιώνει επίσης την όραση, προστατεύει το συκώτι, αυξάνει την παραγωγή σπέρματος, και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μεταξύ άλλων.
Το ενδιαφέρον όμως για πολλούς είναι οι αντιγηραντικές του ιδιότητες, και το γεγονός ότι πρόκειται για τη μοναδική τροφή που αποδεδειγμένα αυξάνει τα επίπεδα της Ανθρώπινης Αυξητικής Ορμόνης στο σώμα μας. Έχουν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό πολυσακχαριδίων, που χτίζουν το ανοσοποιητικό μας, και μια ολόκληρη λίστα αντιοξειδωτικών ουσιών. 
Βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β5 σε μικρή ποσότητα, Β6, C σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, Ε η οποία σπάνια βρίσκεται σε φρούτα. 
Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία: Ασβέστιο, Χαλκό, Γερμάνιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Φώσφορο, Κάλιο, Σελήνιο, Νάτριο, Ψευδάργυρο και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία.
Αντιοξειδωτικά: Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση των Κινέζων ότι πρόκειται για το φυτό της μακροζωΐας και της αντιγήρανσης.  5καροτονοειδή:βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη, λυκοπαΐνη, κρυπτοξανξίνη και ζεαξανθίνη. Ριβοφλαβίνη Ασκορβικό οξύ, Κυστίνη, Μαγγάνιο.
Φυτοθρεπτικά συστατικά: 5 LbGp πολυσακχαρίτες, οι οποίοι ρυθμίζουν τα αντισώματα,
αποτρέπουν μεταλλάξεις του DNA, και αυξάνουν τα επίπεδα δισμουτάσης στο αίμα. Βηταΐνη, που προστατεύει το DNA, αυξάνει την παραγωγή χολής στο συκώτι, ηρεμεί τα νεύρα, βελτιώνει την μνήμη,
συμβάλλει στην αύξηση των μυών, αποτρέπει ασθένειες του συκωτιού, και αποτοξινώνει το συκώτι. Φυσαλίνη, αντικαρκινογόνα, αποτρέπει την εμφάνιση λευχαιμίας, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και θεραπεύει την ηπατίτιδα Β.

Σεσκιτερπενοειδή, εκκριταγωγός της αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης, αντιμετωπίζει τον καρκίνο του τραχήλου, τα προβλήματα από την εμμηνόπαυση, ενώ ενισχύει την καρδιά και βοηθά στα προβλήματα πίεσης. Σολαβετιβόνη, μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο. Βήτα-σιτοστερόλη,
αντιφλεγμονώδες, χαμηλώνει την χοληστερόλη, θεραπεύει την σεξουαλική ανικανότητα και τα προβλήματα του προστάτη.
Αυτές και πολλές άλλες προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Θάμνος δέκα (10) ετών!
MyPhotoPics