Χα Λονγκ

Ο Κόλπος Χα Λονγκ βρίσκεται στο βόρειο Βιετνάμ. Ανήκει στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ...
της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1992 για τo κριτήριο vii και ξανά το 2000 για το κριτήριο viii, στον κατάλογο Εθνικών Κειμήλιων και Τόπων του Βιετνάμ από το 1962, ενώ αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο Βιετνάμ.

Διοικητικά ανήκει στην ομώνυμη πόλη Χα Λονγκ, την κωμόπολη Καμ Πχα (Cẩm Phả) και ένα μέρος της περιοχής Βαν Ντον. Αποτελείται από χιλιάδες ασβεστολιθικά καρστ και νησίδες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. 
Ο κόλπος Χα Λονγκ είναι το κέντρο μιας ευρύτερης ζώνης που περιλαμβάνει τον κόλπο Μπάι Του Λονγκ (Bái Tử Long) στα βορειοανατολικά και τα νησιά Κατ Μπα (Cát Bà) στα νοτιοδυτικά. Σε αυτή την ευρύτερη ζώνη εμφανίζονται παρόμοια γεωλογικά, γεωγραφικά, γεωμορφολογικά, κλιματικά, και πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
Ο Χα Λονγκ έχει έκταση 1.553 χλμ2 περίπου, και συμπεριλαμβάνει 1.960 νησίδες, οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούνται από ασβεστόλιθο. Το κέντρο του κόλπου έχει έκταση 334 χλμ2, ενώ εμφανίζει υψηλή πυκνότητα με 775 νησίδες. 
Οι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί στον κόλπο έχουν ηλικία 500 εκατομμύρια χρόνων. Η εξέλιξη των καρστικών φαινομένων διήρκεσαν 20 εκατομμύρια χρόνια, υπό την επίδραση του τροπικού υγρού κλίματος. 
Η γεωποικιλότητα του περιβάλλοντος στην περιοχή έχει δημιουργήσει μια σημαντική βιοποικιλότητα η οποία είναι μοναδική. Ο Κόλπος Λα Χονγκ περιέχει 14 ενδημικά φυτικά είδη και 60 ενδημικά είδη πανίδας.
Ιστορικές έρευνες έχουν δείξει την παρουσία ανθρώπου από την προϊστορική περίοδο, δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Οι διαδοχικοί αρχαίοι πολιτισμοί που εμφανίστηκαν στην περιοχή είναι ο πολιτισμός Soi Nhụ (γύρω στο 18.000-7.000 π.Χ.), ο πολιτισμός Cái Bèo (7.000-5.000 π.Χ.) [7] και ο πολιτισμός Ha Long (5,000-3,500) [8]. Ο Κόλπος έπαιξε σημαντικό ρόλο, επίσης, στην ιστορία του Βιετνάμ.
Πλωτή αγορά
 Ψαράδικο χωριό
MyPhotoPics